|
Obrotomierz do Traba, oryginalny DDR... |
| Autor |
Wiadomość |
mooflon
Gość
|
Wysłany: 2007-12-12, 13:01
|
|
|
Witam!
Nabyłem wczoraj obrotek do dwusuwa,montowany na stopce, wygląd tarczy analogiczny do ekonomizera, z tą różnicą że jest wyskalowany do 6 tyś obr. Kiedys widziałem identyczny na allegro i wnioskuję że jest oryginalnym produktem ddr. Mam pytanie odnośnie 3 kabli wychodzących z puchy: brązowy, zielony, czarno niebieski. Jak je podpiąć i gdzie? W jaki sposób sprawdzić czy ustrojstwo działa?
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Sebastian (reafus)
Gość
|
Wysłany: 2007-12-12, 14:39
|
|
|
| Plus masa i zacisk 1 na cewce zaplonowej ale w jakiej kolejnosci to CI juz nie powiem :) |
|
|
|
 |
mooflon
Gość
|
Wysłany: 2007-12-12, 14:45
|
|
|
| Teraz tylko kolejność ustalić i jesteśmy w domu ;D |
|
|
|
 |
Z10m3k
Gość
|
Wysłany: 2007-12-12, 16:21
|
|
|
Ja bym obstawial tak;
Brazowy masa
zielony + po stacyjce
czarny z niebieskim do cewki zacisk 1
Jak bys podeslal jakies foto moze by bylo latwiej :P |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2007-12-17, 10:48
|
|
|
| Hmm je też ostatnio mialem ten problem. Tyle że w 1.1 i prędkościomierzu VDO, ale kolory te same i zasdada działania;) Więc u mnie czarny (-) (musiałem brać minus z aku, bo z masą żyć nie chciał), brązowy był (+) a zielony sygnał z cewki zapłonowej. |
|
|
|
 |
mooflon
Gość
|
Wysłany: 2007-12-17, 22:14
|
|
|
Dzięki wielkie za informację!
Przymierzam się do obrotka w moim T 1.1 więc pewnie pociągnę jeszcze temat ale w wersji rozszerzonej: obrotomierz który upatrzyłem ma 4 kable ;D
PozDDRawiam! |
|
|
|
 |
Ghost Writer
Gość
|
Wysłany: 2007-12-17, 23:20
|
|
|
| 4 kabelek jest od podswietlenia pewnie:) |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2008-02-13, 12:37
|
|
|
odkopuje temat ponieważ kupilem ostatnio taki sam obrotomierz jak w opisie mooflona i podlaczylem go. Wiec kabelki podlacza sie tak: brazowy-masa, czarny z niebieskim paskiem to (+), a zielony to zacisk na cewce.
DO tego obrotomierz idealnie pasuje do puszki po ekonomizerze wiec mozna go ladnie wkomponowac w deske. Robi sie to bez ingerecji w zadna czesc tego obrotomierza wiec zawsze mozna wrocic do oryginalu na stopce. |
|
|
|
 |
MarkusM
Gość
|
Wysłany: 2008-02-13, 13:59
|
|
|
Ma ktoś może jakieś zdjęcie tego obrotomierza??????
Jakby można było podesłać na marek_miller@tlen.pl byłbym wdzięczny.
Pozdrówka |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2008-02-13, 16:41
|
|
|
Jak go kupilem od Zbyszka przez allegro wygladał tak (czyli w oryginalnej obudowie z ruchomą stopką): w oryginale
ale ja go wsadziłem w puszke po ekonomizerze do ktorej bez przerabiania czegokolwiek pasuje i teraz w mojej desce wyglada tak: po przeróbce |
|
|
|
 |
mooflon
Gość
|
Wysłany: 2008-02-13, 19:36
|
|
|
| Qbs, dzięki za test podłączenia obrotomierza i informację. Mam prośbę do cwajtaktowców z Rzeszowa albo okolic. Czy pomógłby mi ktoś w przetestowaniu mojego obrotka na dwusuwie? Mam polówkę więc nie za bardzo chyba się uda sprawdzić działanie sprzętu.Z góry dzięki za pomoc! |
|
|
|
 |
MarkusM
Gość
|
Wysłany: 2008-02-13, 21:53
|
|
|
Jeżeli Ci się z tym bardzo nie spieszy to w przyszłym tygodniu jak mi się nic nie popsuje.
Bo w piątek przekładam do swojego cwaja silnik i skrzynię z innego cwaja.
Daj znać jak coś |
|
|
|
 |
Bochen
Gość
|
Wysłany: 2008-02-13, 22:50
|
|
|
| lolz. troche sie tego wysypało tak z dupy nagle. dzisiaj taki sam kupiłem |
|
|
|
 |
Mici
Gość
|
Wysłany: 2008-02-13, 23:06
|
|
|
Akurat dzisiaj przyszedł do mnie obrotomierz diodowy kupiony na allegro (domyślnie do fiata 125p). Po podłączeniu okazało się, że kabel do cewki powoduje zwarcie i silnik gaśnie, natomiast wszystko pięknie działa jedynie po podłączeniu + i - do akumulatora (tego się nie spodziewałem:]). Teraz muszę się przejechać i sprawdzić, czy wskazania pokrywają się jako tako z rzeczywistością.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Pelu
Gość
|
Wysłany: 2008-02-14, 09:31
|
|
|
| Mici a moze on pokazuje wzrost napiecia w ukladzie przez altek w momencie dodania gazu, bo sygnal musi miec z cewki |
|
|
|
 |
|
|