Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
nowa chlodnica, czujnik temperatury?
Autor Wiadomość
sandacz
Gość
Wysłany: 2007-07-31, 09:17   

Witam, wczoraj zamontowalem w moim Trabie chlodnice od samochosu Tavria, bylo troche przerobek z mocowaniem chlodnicy i wentylatora ale sie udalo. Podpialem wszystkie kabelki do wentylatora i do czujnika w chlodnicy, zapalilem samochod wskaznik temperatury zadzialal jak nalezy - pokazala sie pierwsza zielona dioda. Ale po kilku minutach zobaczylem delikatny dymek unoszacy sie z okolic chlodnicy, sprawdzilem - chlodnica o nic nie dotyke co mogloby sie przypalac, i w tym momencie sie zastanowilem ze moze wentylator sie nie zalacza i jest za duza temperatura i dymi z chlodnicy ale wskaznik temperatury caly czas na zielonej diodzie. I tu pytanie gdzie w silniku znajduje sie czujnik temperatury i czy ma to jakis zwiazek z wentylatorem i czujnikiem w chlodnicy???

Dziekuje za odpowiedz.

picia353
Gość
Wysłany: 2007-07-31, 10:28   

niema zadnego zwiazku jedno z drógim, jak wskoczy na dróga zielona to wtedy powinien sie wlaczyc wentylator, jak wskoczy na czerwona to powinienes sie zacząć martwic :)

Alan
Gość
Wysłany: 2007-07-31, 22:00   

Teoretycznie (i praktycznie) nic nie powinno dymić z chłodnicy. Jak dymi, to albo coś się przypieka (wtedy też śmierdzi oprócz dymienia ;) ), albo coś Ci cieknie i leje się gdzieś. Sprawdź "na krótko" czy działa Ci wogóle wentylator. Potem kombinuj dalej z czujniekiem itp. No i znajdź to, co dymi!

sandacz
Gość
Wysłany: 2007-08-01, 08:08   

No i znalazłem to co dymi(ło) Chłodnica jest nowa i byla cala pokrytam jakims delikatnym olejem ktory sie wypalil i wszystko jest git! Wentylator sie uruchamia, temperatura w normie! Jakby ktos chcial moge zalatwic takie chlodnice od Tavrii po taniosci. W sklepie kosztuje 295,00, a ja zalatwie po 195,00. Jak znajde chwile czasu to zrobie fotki jak to wyglada po zamontowaniu.
Peace!

skaza
Gość
Wysłany: 2008-05-15, 22:10   

Tak trochę odchodząc od tematu, picia353 napisał, że przy drugiej zielonej diodzie powinien się włączyć wentylator. Mi się nie włącza, przeczyściłem styki i dalej nic, czym może to być spowodowane ?

Eagle
Gość
Wysłany: 2008-05-15, 22:20   

1. Sprawdź czy w ogóle działa wentylator-podepnij go na krótko,
2. Jeśli wentylator działa to sprawdź czujnik

szkielu
Gość
Wysłany: 2008-06-05, 15:37   

3.sprawdz bezpieczniki

papieju
Gość
Wysłany: 2008-06-06, 09:00   

Mi kiedyś wentylator nie działał - bo się w środku masa odlutowała. Trzeba było wyjąć, zdjąć osłony, przylutować - hula.

trabedes
Gość
Wysłany: 2008-06-06, 11:41   

na rozgrzanym (druga zielona dioda) silniku ostrożnie dotknij chłodnicy na dole jak możesz dotknąć i przytrzymać rękę to albo się zgłoś do neurologa bo nie masz czucia w dłoni albo ci termostat nie puszcza... i wtedy sie wietierok nie załączy nawet na czujniku za melon dolarów...

Mici125
Gość
Wysłany: 2010-04-12, 16:11   

Witam.
Chciałbym zapytać, czy w chłodnicach w skodach stosowano takie same czujniki jak w polówkach? Chodzi mi o gwint i temperatury wł./wył. Chłodnicę mam ze skody 120 (chyba) i metodą eliminacji padło właśnie na czujnik. A chłodzenia silnika włączaniem grzania kabiny mam już dość :P

wnuq
Gość
Wysłany: 2010-04-12, 20:39   

gwint jest ten sam co do czujnika to nie wiem ale może być inny zważywszy ze w skodzie wchodzi 7l cieczy chłodzącej.załóż trabantowy nie jest aż tak drogi

Mici125
Gość
Wysłany: 2010-04-12, 20:55   

No właśnie chłodnicę mam o połowę większą niż seryjna. Ale jak gwint jest ten sam to faktycznie lepiej zainwestować w trabantowy. Dzięki i pozdrawiam :)

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-04-13, 15:48   

A u mnie czujnik włącza wentylator dopiero z zielonego na czerwony. Czy tak może być?

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-04-13, 16:24   

Nie,nie może tak być!!!!Czerwona lampka nie powinna sie nigdy palic temperatura robocza to jedna zielona,w czasie upalów w korku czy na torze to góra dwie chwilowo,bo wtedy sie załacza wiatrak Przegrzewasz silnik i w krótkim czasie go zamęczysz...sprawdz stan układu chłodzenia,czy jet dobrze odpowietrzony czy jest płyn w układzie.

Chany
Gość
Wysłany: 2010-04-13, 17:34   

A mi odkąd pamiętam coś nie sztymuje z tymi diodami, normalnie po odpaleniu jeżeli w ogóle zaświeci pomarańczowa to dosłownie na 5, 10 sekund i pierwsza zielona, a jak troszkę się zagrzeje to druga zielona i tak jest odkąd pamiętam.
Wiatrak załączam zawsze przyciskiem podczas postoju, dla bezpieczeństwa by nie zagotowało.
Ale pierwsza kontrolka czasem w ogóle nie działa, nawet na zimnym, i jakby to można naprawić? dioda spalona nie jest, musi coś nie łączyć, lub sam niewiem...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi