Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
dwugardzielowy PIERBURG do mojego 1,3
Autor Wiadomość
wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-11-20, 17:31   

http://helmut601.republika.pl/pierburg.html

jakiś czas temu miałem przyjemnośc pojeździć trabantem polo na takim gaźniku. Osiągi - jak na trabanta - były oszałamiające !!!!
Bez najmniejszych problemów ruszał Z DRUGIEGO BIEGU z piskiem NA LPG !!!!
Przyśpieszenie 0-100 km na benzynie w granicach 11 sekund !!!
Silnik napewno był 1,1 (mierzyłem skok tłoka).
Ciśnienia sprężania tego silnika z kolei były dość kiepskie - ok 8,5 atm a jeden cylinder ok 7 atm...

Nareszcie udało mi się zdobyc taki zestaw do wartburga ;-PP

peeter
Gość
Wysłany: 2006-11-20, 18:38   

Witam:) A ile za coś takiego zapłaciłeś jeśli można spytać??Pozdrawiam

ZBuK
Gość
Wysłany: 2006-11-20, 18:40   

A ile to ssa wachy? Razy dwa? :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-11-20, 21:20   

przy spokojnej jeździe powinno nieco mniej bo gardziel która pracuje na małym obciążeniu jest sporo mniejsza od tej w "normalnym" gaźniku, dpoiero przy wciśnięciu przepustnicy powyżej 3/4 zwalnia się blokada dodatkowej przepustnicy i wtedy podciśnieniowo (czyli przy obciążeniu) otwiera się ta druga. Więc pod obciązeniem napewno zassa sporo więcej. Ale taki urok tego ;)
W trampku który miał identyczny gaźnik spalanie gazu było identyczne jak przy standardowym gaźniku (8-9l/100)

PJ4cK
Gość
Wysłany: 2006-11-20, 21:56   

Ale bestia :). A pasuje toto do silnika bez problemu? No i najlepiej podaj symbol, żeby było wiadomo czego na Allegro szukać, bo nie powiem, kusząca alternatywa w porównaniu z wymianą silnika :) (chyba, że cena tego monstrum to cena silnika od Warczyburga).

Ps. A zrobisz zdjęcia jak już zamontujesz :D?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-11-20, 22:21   

oczywiście, zdjęcia będę robił na bierząco.
jest to model Pierburg 2E, pasuje do silnika idealnie, ale musi być od silnika VW 1,3 (ew. 1,4) (seria "golf 2" ;) czyli z tych roczników.
Silniki 1,6 i większe mają inny kolektor, choć taki sam, lub identyczny wizualnie gaźnik.

Cena jest bardzo przystępna. Udało mi się łyknąć ten zestaw za mniej niż 200 zł !!!!

gaźnik jest w idealnym stanie.

jakie różnice:
- wejścia węży układu podgrzewania "ssania" są po przeciwnej stronie, trzeba będzie dać nowe dłuższe węże (choć w trapolo który to miał dało się na siłę naciągnąć orginalne, ale wolę dać nowe odpowiedniej długości),

- kolektor ssący ma dodatkowy "cycek" do serwa, który w tym przypadku trzabędzie zaślepić (bo narazie nie mam serwa w wartku... - kupiłem pompę z serwem z zamiarem założenia, ale tam test pompa poniżej poziomu podłogi + mało miejsca i bez ostrej rzeźby raczej takiej pompy nie da się założyć...

- odrobina kombinacji z linką gazu, ale to drobiazg

- odrobina kombinacji z elektryką, gaźnik nie ma mechanicznego czujnika "zwolnienia" przepustnicy (hamowanie silnikem), ma jakiś elektryczny czujnik pneumatyczny, prawdopodobnie właśnie do sterowania elektrozaworem.

poza tym większych komplikacji nie widzę na chwilę obecną.

kooNar
Gość
Wysłany: 2006-11-20, 23:46   

Wartobrgini oby wiecej tego typu wątków ! :D Dobrze, że jest ktoś kto lubi rezać i potem to jeszcze opisuje.

Turek
Gość
Wysłany: 2006-11-21, 11:35   

Ciekawa i interesująca opcja, wartborgini jak już założysz to to do wartburga, podziel się informacjami... z chęcią zamontowałbym takie cacko do mojego 1.3 ;))

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2006-11-21, 12:45   

Wydaje mi sie że gaźnik nie może tak znacząco zwiększyć mocy. Nie wiem dokładnie ile ma trampek do setki ale z odczucia jazdy wnioskuję że jakieś 2 razy więcej niż 11 :) Takich efektów to nie spodziewałbym się po montarzu wielopunktowego wtrysku a tu gaźnik ma załatwić sprawę ;)
Trochę koloryzowana historia moim zdaniem. Gaźnik jak gaźni - zwykły dwugardzielowy jakich wiele.
Pozdrawiam :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-11-21, 14:32   

:) 22 sekundy ??? nie przesadzaj...
standardowo ma w granicach 15-18 sek. zależnie od stanu auta.
Po zrobieniu samego tylko "wolnego" wydechu o dużym przekroju 0-100 w 13 sekund.
Przerabialiśmy ten temat parę lat temu dokładnie.
I te 11 sekund na 2gardzoelowym jest sprawdzone i potwierdzone. Mierzyliśmy kilkakrotnie. Sam byłem mocno zaskoczony ale takie są fakty...
Jak założę zrobię próby na wartku i staniemy dwoma 1,3, zobaczymy na ile dwugardzielowy "odstawi" standardowego...

Oczywiście cały czas mowa o benzynowym napędzie ;)

JaNN, Wartburg Zone
Gość
Wysłany: 2006-11-21, 17:18   

11 sek/100? Ja bym skalibrował predkościomierz. Katalogi podają ok 20 sekund do setki dla 1.1, z tego, co pamiętam.
A, dwugardzielowe gaźniki powstały głównie z myślą o elastyczności (zmienna średnica gardzieli) i ekonomii, a nie mocy. Mało który silnik jest dławiony przez swój gaźnik. Prędzej sam się dławi, nie będąc w stanie zassać więcej mieszanki za jednym suwem tłoka. Jak rozwiercę sobie tchawicę przy oddychaniu, to więcej do płuc powietrza nie nabiorę ;).

Oczywiście, że dwugardzielówka jest lepsza. Zawsze bedzie lepsza niż pojedynczy gaźnik. Tylko, czy jest na tyle lepsza, żeby prawie dwukrotnie poprawić osiągi silnika? I to na LPG? I to z taką kompresją? Cuda się oczywiście zdażają, ale...

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-11-21, 18:27   

hmmm. jeden wie swoje a drugi swoje.
Nie wiem czy sprawdzałes "w realu" przyśpieszenie trabanta czy tylko polegasz na tym co pisze książka.
Niejeden tutaj podawał przyśpieszenie do 100 na silniku 1,3 w trapolo na poziomie 10 sec więc skoro 1,1 miał by 20 sek, to przyrost o 20km (czyli 50% dałyby 100% przyrost przyśpieszenia ??)
Książka np pisze Vmax 125 km/h a jak jest naprawdę każdy wie.

Nie ma co dyskutować tutaj nad tym co się komu widzi a co nie. Nie robię tej przeróbki po to żeby mieć 120 km bo to nierealne, ale generalnie z ciekawości.

Efekty opiszę po założeniu, w każdym razie sam przyznałeś że dwugardzielowy jest lepszy i taka jest prawda.
Różnicy w osiągach jestem pewny, bo jako jedyny z Waszego grona miałem już przyjemność pojaździć na takim sprzęcie... Gdyby nie tamte próby, podchodził bym do tematu obojętnie, szkoda by mi było wydawać kolejnych 200zł na wartburga.

JaNN, Wartburg Zone
Gość
Wysłany: 2006-11-21, 19:07   

Książka np pisze Vmax 125 km/h a jak jest naprawdę każdy wie
A ja pytam, skąd wie. Gdzieś miałem testy dokładności licznika Wartburga - jeden zawyżał przy tej prędkości o 5, inny o 10 km/h. Zresztą nie o to mi chodzi. Nie uważasz, że gdyby była aż taka różnica między jedno-, a dwugardzielówką, to jedna gardziel dawno poszłaby do lamusa?

Nie zniechęcam, bo sam jestem ciekaw różnicy. Jedyne jedno i dwugardzielówki, których pracę miałem okazję oglądać to BVF i Jikov, siedzące w Wartburgu. Są to faktycznie trochę starsze konstukcje, więc ten pierburg może być strzałem w dziesiątkę. Ale jak podajesz kosmiczne wartości, to postaraj się lepiej je dokumentować, a przynajmniej uwzględnij błędy pomiarowe. Z co drugiego Twojego posta dociera podprogowy przekaz, że masz sporo kasy. Może po przekładce gaźnika wartoby posłać ten wynalazek na hamownię?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2006-11-22, 00:29   

na hamownię chętnie, ale prawdę powiedziawszy nie wiem gdzie w okolicy jest, o ile jest, a jechać ponad 100km tylko w celu zhamowania mi się nie chce...
Co do dwugardzielowego pierburga, to z tego co wiem, ten model był żadko stosowany w silnikach VW o pojemnościach niższych niż 1,6 czyli to coś w stylu serii limitowanej chyba...
Napewno taki gaźnik jest droższy od "zwykłego" więc to pewno bierze górę nad wyborem gaźnika przy produkcji danego modelu auta.
Gaźnik dwugardzielowy w 353 radzi sobie całkiem nieźle, sądzę że zastosowanie nawet tego z 353 do 1,3 poprawiło by osiągi auta.
Zresztą np. tico też ma dwugardzielowy gaźniczek i jak zapierdziela !!!! a pojemności raptem 800 cm...

Co do niedokładności liczników, to nie wiem jak to jest ogólnie, ale kiedyś robiliśmy próby pomiędzy samochodami (jadąc z tą samą prędkością np. 100km/h) i błędów we wskazaniach nie było.
A samochód wzorcowy też nie mógł mieć błędu większego niż 5km/h (fotoradar...) (5km/h to w zasadzie błąd odczytu).

papieju
Gość
Wysłany: 2006-11-22, 09:09   

Greku jadac na zlot warba jechal razem z corolka. porownali liczniki przy 130, a potem 150. wiekszych odchylek nie bylo, czyli sa 2 wyjscia -
w corolkach tez liczniki oszukuja;
w wartburgach nie az tak bardzo oszukuja.
Gaznik 2-gardzielowy jest pewnie lepszy w 4t, ale ja uwazam, ze do 2t najlepszym gaznikiem jest F40. Prosty, potrafi malo spalic, auto jest zwawe. Pomyslcie na zdrowy rozum - on nie zakladali 2-gardzielowego do 353 zeby bylo szybsze, a zeby mniej palilo, wiec cos za cos...
co do 1.3 - chetnie bym taki gaznik zalozly i zobaczyl jak to smiga, majac porownanie do mojego obecnego.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi