Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozkładanie silnika [601]
Autor Wiadomość
Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-10-27, 17:59   

Wczoraj wyciągnąłem z trabika silnik razem ze skrzynką. Dzisiaj zacząłem rozbiórkę. Odręciłem skrzynkę, wyjąłem sprzęgło. Jutro bedę się przymierzał do zdejmowania koła zamachowego i w związku z tym, że przeczówam kłopoty mam pytanie. Czym zablokować koło zamachowe żeby móc odkręcić nakrętkę 36mm? Obawiam się, że do odkręcenia jej bedzie potrzeba sporo sił natury, więc jak to skutecznie zablokować?:> Macie jakieś patetnty?

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-10-27, 20:35   

Przełóż porządny trzpień przez koło pasowe.

Vampirek
Gość
Wysłany: 2006-10-27, 21:05   

dobrze sikor mowi polac mu :) a na kluczyk pozadna przedlozke :)

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-10-27, 22:12   

obetnij szlifierką :)

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-10-28, 07:55   

Hahaha...Kędzoir ty to wariat jesteś ;) Hmm..no fakt w kole pasowym są otwory, sprubuje czymś zablokować. Dzięki za podpowiedzi.

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-10-28, 16:34   

Koło zamachowe to był pikuś. Wsadzilem śrubę w koło pasowe, silnik przytroczyłem za pomocą linek ściągających do mocowania bagażu. Klucz+rura i poszło elegancko. Natomiast kłopot mam z oprawą pieścienia uszczelniającego wału, to małe draństwo jest przykręcone trzema śrubami, nie chca się z miejsca ruszyć:/ Jak je odkrcić, narazie walczyłem z nimi przez około godzinę mtodami konwencjonalnymi, bo nie chciałem im zrobić wielkiej krzywdy.

maxxx601
Gość
Wysłany: 2006-10-28, 17:13   

-srubokret z duza, chwytna raczka, wd-40 lub ropa. W najgorszym wypadku bierzesz mlotek i jakis punktak, zapierasz o rowek sruby z jednej strony i pukasz (odkreacasz) w kierunku odwrotnym do ruchu wskazowek zegra. ddr

Sikor
Gość
Wysłany: 2006-10-28, 22:28   

Ja bym jeszcze do tego dołożył obstukanie łbów młotkiem i palnik acetylenowy lub na propan.

zielczi
Gość
Wysłany: 2006-10-28, 22:40   

polac plynem hamulcowym niech troszke polezy na srobkach ale wczesniej sprobuj wd40

magik
Gość
Wysłany: 2006-10-29, 09:01   

najprostszy sposób włożyć śrubokręt i walnąć młotem jak po gwoździu. Powinny puścić

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-10-29, 09:51   

Czyli poprostu być brutalnym w sposób technicznie wyrafinowany.
Troche humoru: Jak rozmawiałem ze znajomym to ten złośliwie powiedział, że trzeba było rozkłądac silnik po rozgrzaniu:]

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-10-29, 19:17   

Jedna srubę odkręciłem, pozostałe nie dały za wygraną, więc ptraktowałem je wiertarką. Podobnie te 2 trzymające puszkę aparatu zapłonowego. Mogło by być lepiej ale 5 minut i śrubek nie było:) Jeszcze jedno co powinno byc pod oprawą pieścienia uszczelniającego wału? bo znalazłem tam mnustwo brudu, i jakieś kółka metalowe, ale jedno było pęknięte na 2 kawałki i było trzoszkę rozjechane przez łożysko:/
I jeszcze taki off topic...co sądzicie o tarczy sprzęgła z tłumikiem drgań, zdaje to egzamin w 601?:>

magik
Gość
Wysłany: 2006-10-29, 19:45   

pod oprawą pieścienia uszczelniającego jest uszczelka papierowa, natomiast jeśli chodzi o podkładki metalowe to są dwie i są one fabrycznie pofałdowane. Maja chyba za zadanie usztywninie bieżni łożyska zewnętrznego pomiędzy kołem zamachowym a wałem.
Powodzenia :-)

Tytek
Gość
Wysłany: 2006-10-29, 21:38   

Ja osobiście różnicy nie odczuwałem, no może minimalną, po zmianie na tarcz z tłumikiem. Ale jak masz takową to nie zaszkodzi!

Rafał Kośka
Gość
Wysłany: 2006-10-30, 14:51   

Czyli na zasadzie co nie zaszkodzi, to wzmocni;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi