Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] silnik - kilka pytań...
Autor Wiadomość
Julek
Gość
Wysłany: 2006-07-30, 23:36   

Witam, od niedawna mam 601-ke i chciałbym się dowiedzieć o przeróbkach które są opisywane w tym linku czy zmniejszy to żywotność silnika?
Czy magnetyzer nadaje się do dwusówa? Bo słyszałem różne opinie i nie wiem którym wierzyć... może jest ktoś kto używa lub używał. Co sądzicie o strumiennicy bo właściwie w tych wszystkich przeróbkach nie jest nic napisane o wydechu a z tego co wiem to właśnie wydech ma największe znaczenie w podwyższaniu mocy w dwusówie (pisze to na przykłądzie crossów gdzie z silnika 2t o pojemności 125ccm wyciąga się 40KM)

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-07-31, 08:36   

eeee, magnetyzer - placebo.
wydech - lepiej nic nie zmieniaj bo wszystko spieprzysz, w dwusówie strumienica nic ci nie da, możesz jedynie sam sobie wyliczyć średnice wydechu i zaprojektować komory rozprężania (życzę powodzenia).
pytasz czy ta przeróbka zmniejszy żywotność silnika odpowiedź nasuwa sie sama. Mało powiezdiane. z trabantowego wyciągniesz z 50 koni jak sie posatasz ale po takiej rzeźni silnik przejedzie z 1000-2000 kilosów. pozdro

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-07-31, 08:38   

musisz nauczyć się respektu do trabanta jeśli chcesz nim jeździć. Jak chcesz więcej mocy to wsadź sobie 353, a jak chcesz nim jeździć to zostaw w orginale to nie będzie siepsuł.

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2006-07-31, 18:18   

przeczytaj wiadomoasc prywatna - odpisalem Ci na pytania

Julek
Gość
Wysłany: 2006-07-31, 20:12   

Nie wydaje mi się żeby strumiennica, zmniejszyła żywotność silnika to jedynie wspomaga odprowadzenie spalin i właściwie nie chodzi mi o podwyższenie mocy tylko żeby nie "marnowała się benzyna" żeby jazda była bardziej dynamiczna oraz oszczędna (tylko nie piszcie mi o 1.1)

halogen
Gość
Wysłany: 2006-07-31, 20:28   

strumienica zmiejhszy moc ;/ w 2t jest potrzebna komora rozprężania czyli dyfuzor. pottocznie zwany przedni tłumnik chociaz ta nazwa mija sie z celem ;/ mam schematy hdzie wydechu do traba. na kazdy gar oddzielny wydech lub na dwa razem wiec jak chcesz napisz na gg : 4080776 to sie ustawimy i Ci podeśle. najlepiej zrobisz jak wstawisz nowy wal i splanujesz głowice do t6ego polerka. kargul polerowal i jego trab wymiata. i to wszystko tanim kosztem

Kargul
Gość
Wysłany: 2006-08-01, 20:40   

No wymiata wymiata i to jeszcze jak.... sam jestem pod wrażeniem.... na starym silniku lewdo 115-120 z górki... no w porywach czasem troszke więcej, a teraz poskładałem dokładnie nowy silniczek i zrobiłem polerke + dobry gaźniczek też po polerce starego typu, polerka kolektora wydechowego itd. i jak narazie jechałęm 130km/h na połowie gazu... myśle że 140na pełnym na prostej powinien dać rade...:D Ale i tak wsadzam w tym miesiącu 353 więc ten silniczek wystawie na allegro. Pozdrawiam

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2006-08-03, 20:40   

Każdy tuning to przeważnie także większe obciążenie dla wału i, co za tym idzie, mniejsza żywotność. A Trabant to i tak zawsze będzie Trabant, Ferrari z tego nie zrobisz :]. Łatwiej, taniej, zdrowiej, jest nauczyć się cieszyć się "dostojną" jazdą (eleganckim youngtimerem).

O wydechach wiele już było pisane na tym forum, najpopularniejsza i sprawdzona opcja to seryjny przedni tłumik i do tego przelotowy z Fiata 125p, ewentualnie coś innego na koniec.

O magnetyzerach też był już nie jeden temat, a nawet instrukcja jak samemu takowy zrobić.

Pozdrawiam.

Julek
Gość
Wysłany: 2006-08-04, 00:06   

właśnie... a co z tym tłumikiem od fiata 125, albo od poloneza? chyba takie same są (czy to jakoś rocznikami się zmieniało?) Ma ktoś może jakieś informacje na ten temat? Oraz co zmieni wymiana końcowego tłumika? zwiększy się spalanie, moc, zmniejszy czy poprostu inny dźwięk?

Kargul
Gość
Wysłany: 2006-08-04, 06:34   

Co do przeróbek silnika to polerka napewno jej nie skruci a nawet przedłuzy żywotność.... co do tłumika to jak weszły polonezy caro to zmienił się w nich tylni tłumik, więc jak będziesz chciał kupić to wołaj od fiata 125p ( nowy kosztue ok. 25zł) zmieni się napewno dźwięk... bedzie brzmiał rasowo (polecam), jeśli miałeś zapchany tylni tłumiczek to napewno odczujesz ruznice po zmianie tłumika. A na przód najlepiej dać oryginalny IFA, na polskim muj gorzej się zbierał, a teraz mam org. IFA i idealnym stanie i śmiga wyśmienicie. Pozdrawiam

Julek
Gość
Wysłany: 2006-08-05, 00:50   

a jakie pasy (mam na myśli bezwładnościowe) dać żeby bez problemu pasowały i nie były drogie. A i jeszcze jedno - gdzie można kupić te opony "piszczałki" takie cieńkie bo moje już są na wykończeniu...
co sądzicie o stożkowym filtrze powietrza?

Kargul
Gość
Wysłany: 2006-08-05, 07:54   

stożek fajna rzecz:D jeśli kupisz jakiś lepszy to będzie nawet słychać świst jakbyś miał turbinke pod maską:D:D polecam to....

Kędzior
Gość
Wysłany: 2006-08-05, 08:27   

ludzie... czy wy uczycie siena trabantach agro tuningu. Jeśli tak to kupcie sobie po maluchu.

macq
Gość
Wysłany: 2006-08-05, 11:04   

ja stozka nie mam,jakbym zakladal to z calym dolotem. A tak mam tylko ucieta rure od filtra bo mnie wkurwiala i wychodzi na to samo

halogen
Gość
Wysłany: 2006-08-05, 19:14   

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/5d1ac5996af70e37.html ja mam stozek i różnicy nie zauwazylem po mnotarzu tylko dzwiek takto jezdzi tak samo :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi