|
skrzynia biegów 601 |
| Autor |
Wiadomość |
nemol
Gość
|
Wysłany: 2006-06-20, 13:16
|
|
|
Witam
W mojej skrzyni ostatnio nie idzie od razu wrzucić biegu czwartego albo w czasie jazdy wyskakuje.Podejrzewam ,że jest to wina wolnego koła.Chcialbym je wymienić i nie wiem czy te dostępne w motirexie warto montować,czy też lepiej poszukać oryginalnego niemieckiego.Proszę poradzcie mi co jeszcze wymienić w skrzyni ,aby był z nią spokój na dłuższy czas.Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi:) |
|
|
|
 |
Paweł-Yogi
Gość
|
Wysłany: 2006-06-20, 16:48
|
|
|
Witam jeśli nie wchodzi tobie 4 bieg to masz wyrobioną gwiazdę 4 biegu siła odsrodkowa nie może wałeczków zablokowac na niej i czwarty bieg nie wchodzi.Wymienisz tylko gwiazdę i bedzie wszystko oki tylko to musisz zrobić nic wiecej.
-----------------------------------------
Trabant601s rocznik 85
----------------------------------------- |
|
|
|
 |
nemol
Gość
|
|
|
|
 |
nemol
Gość
|
|
|
|
 |
Paweł-Yogi
Gość
|
Wysłany: 2006-06-20, 19:50
|
|
|
Raczej chyba coś ten link nie działa staraj sie jeszcze:)gwiazda znajduje sie na wałku głównym jest to
jedyna ruchoma zębatka w której jest gwiazda koszyk i wałki.
Zębatka powinna kręcic sie bez oporu gdy wolno krecisz wałek gdy szarpniesz powinny zablokowac się wałki i zebatka powinna stawic opór wtedy jest 4 bieg.Ale u ciebie gwiazda jest wygnieciona i niestety wałki nie maja sie oco oprzeć dlatego 4 albo wejdzie albo nie dlatego w czasie jazdy wyskakuje.Mam nadzieję że jakoś ogarnołeś to moje tłumaczenie i wiesz teraz gdzie znajduje sie ta część.
---------------------------------------------
Trabant601s rocznik 85
--------------------------------------------- |
|
|
|
 |
Sebastian Kurantowicz (re
Gość
|
|
|
|
 |
Paweł-Yogi
Gość
|
Wysłany: 2006-06-20, 22:14
|
|
|
Patrząc na ten link to nr 6,7,8,9,10 to właśnie bieg 4 w puzlach zębatka,koszyk,wałki,i jakiś drucik którego umnie nie ma(bez tego tak samo działa) nic więcej nie trzeba dodać wszystko jest pięknie wyrysowane na tym rysunku.
-----------------------------------------------
Trabant601s rocznik 85
----------------------------------------------- |
|
|
|
 |
nemol
Gość
|
Wysłany: 2006-06-20, 23:22
|
|
|
| Dzięki za pomoc,pozostaje mi tylko gdzieś to wszystko nowe kupić:)Może wiecie gdzie to dostać?Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Marcin & Marta
Gość
|
Wysłany: 2006-06-21, 07:42
|
|
|
Ja miałem też kiedyś problemy z wolnym kołem.Za pierwszym razem kupiłem nówkę gwiazdkę i wałeczki.Wymieniłem i po miesiącu to samo.Stwierdziłem, że nie ma sensu kupować znowu nowych części więc kupiłem używkę skrzynię, w której po roku znowu to samo więc dolałem ropy do skrzyni i z miesiąc było jeszcze dobrze a potem kicha.Wkurzony ciągłym grzebaniem przy skrzyni postanowiłem raz a dobrze coś z tym zrobić tak więc wyjąłem wałek ze skrzynii, poszedłem do mechaniora i on za browara zespawał wolne koło i w sumie zrobiłem na tym 65000 km i wszystko git(oczywiście wolnego koła nie ma, bieg jest na stałe jak w innych wozach).
Ale zrobisz jak zechcesz.Ja w każdym bądź razie nigdy już tego ustrojstwa naprawiać nie będę.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2006-06-21, 09:25
|
|
|
| Hehe tez tak mialem ale wkoncu skrzynia sie posypala |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2006-06-21, 11:22
|
|
|
| lepiej tgo nie spawać. Lepiej wyciągnąć wszystkie flaki i na gorąco tuleje wprasować. |
|
|
|
 |
Piotr Czaiński
Gość
|
Wysłany: 2006-06-21, 19:14
|
|
|
| A U MNIE WOLNE KOŁO DZIAŁA PIĘKNIE ,BIEGI WCHODZĄ LEKKO NIC NIE WYSKAKUJE ALE NA 4 BIEGU PRZY PREDKOŚCIACH RZĘDU 60 70 I TO TEZ NIE ZAWSZE SKRZYNIA ZDZIEBKO WYJE?cO UCZYNIC W TYM KIERUNKU POZATYM WSYZTSKO GRA?? |
|
|
|
 |
nemol
Gość
|
Wysłany: 2006-06-21, 20:04
|
|
|
| Jeśli po miesiącu od zamontowania nowego wolnego kola nadal było tak samo,to może coś jeszcze bylo do zrobienia.Może wymiana tylko wolnego koła to nie wszystko? |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2006-06-21, 21:13
|
|
|
zasadniczo to musi pomóc. Zależy co wymieniłeś w tej wolnobieżce.
Piotrek, zależy jakie to jest wycie, prawdopodobnie łożyska w skrzyni. |
|
|
|
 |
nemol
Gość
|
Wysłany: 2006-06-24, 16:44
|
|
|
| Rozkręciłem skrzynię i nie wiem jak ściągnąć łożyska z wałka głównego,tak aby nic nie uszkodzić.Jak je ściągnąć ,bo ani drgną? |
|
|
|
 |
|
|