Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z hamulcami
Autor Wiadomość
Kuba Depa
Gość
Wysłany: 2005-11-27, 17:41   

Witam,
W sobote wymienilem sobie tylnie cylinderki hamulcowe. Dzisiaj odpowietrzylem caly uklad, lacznie z pompa i tyl wogule nie trzyna. Co moze byc przyczyna tego, czy jest mozliwe zeby pompa sie zwpsula? Przed wymiana dzialalo ok, tylko ze 1 cylinderek mi przeciekal wiec wymienilem obydwa a teraz tyl wogole nie hamuje.
Jesli poszla pompa to ja jakos naprawiac czy kupic nowa. W archiwum forum znalazlem ze podchodzi bezproblemu od fiata cc i od dwutakta ale 2 stopniowa. W motirex-sie orginalana do 1.1 kosztuje 241,56 a do 601 (2-stopniowa) 150,30. Nie wiem ile kosztuje do cc ale z tego co czytalem na forum to ok 100 zl. Czy mozna kupic jakies zestaw reanimacyjny do pompy z 1.1 i czy jest to cos warte czy nie i wogule czy jest ona jakos rozbieralna? Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam

PJ4cK
Gość
Wysłany: 2005-11-27, 22:28   

http://forum.cartoontrabant.pl/forum.php?forum=technika&do=read&thr=9106#M9459 z tego wynika, że ta od CC też nie pasuje idealnie. Sam mam problem z pompą, znaczy się hamować samochód hamuje ale pompa wygląda jakby miała się zaraz rozlecieć, chyba się na nią wylał kiedyś płyn od akumulatora czy coś. Aha, w Poznaniu jak się pytałem kolesia w sklepie o pompę do CC to kosztowała ok. 60 pln.

picia353
Gość
Wysłany: 2005-11-27, 22:48   

mozna kupic zestaw reanimacyjny pompy do 1,1 koszt to ok 20zl

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-11-28, 00:51   

Sprawdź korektory siły hamowania. powinienes sprawdzić rozpieracze hamulca ręcznego (czy nie są nadmiernie wyrobione), oraz prawidłowe działanie samoregulatorów szczęk. Mażesz sprawdzić hamowanie kół tylnych w bardzo prosty sposób : podciągnij ręczny, ale tak żeby auto się toczyło, rozpocznij jazdę i hamuj, jeśli hamulce będą działały to pompa jest sprawna. Usterki musisz szukać w bębnach, szczękach, samoregulatorach, i rozpieraczach. Jeśli skuteczność hamowania nie poprawi się - to szukaj dodaatkowo w korektorach siły hamowania i w pompie.(zakładam że układ jest prawidłowo odpowietrzony)
Pozdrawiam.

Kuba Depa
Gość
Wysłany: 2005-11-28, 09:59   

hamulce troche hamuja ale bardzio slabo. Bylem dzisiaj rano u mechanika i powiedzial mi ze najbardziej prawdopodobne jest ze pompa nie trzyma cisnienia, bo przy zmianie cylinterkow wycieklotroche plynu i wymylo wsztstkie syfy t teraz nie trzyma cisnienia. Pytalem sie o gumki reanimacyjne to powiedzial ze to sa wegierskie i tez nie trzymaja cisnienia. Czy ktos z was wzywal tych wegierskich gumek (do pompy);-) i czy sa one skuteczne???

qba_601
Gość
Wysłany: 2005-11-28, 13:46   

co do pompy od cc sc to nie pasuje idealnie tzn wloz wyjmij tylko troszke mniej wystarczy nawiercic w korpusie pompy dwa otworki jak dobrze pamietam 6mm dokupic krucce od wezykow od polonezo fiata bo cc i sc ma zbiornik na pompie niop i pokombinowac jak podpiac czujnik trabantowy , z tego co wiem to sc ma 4 wyjscia wiec jest miejsce na czujnik wszakrze ciasno ale jest . mama tak wiec nie nazekam \problemy z pompa mi sie skonczyly . ja mam pompe z 4 wyjsciami ale sa tez z 3-ma , nowa pompa kosztuje w granicach 30 40 pln a bo bym zapomnial to kruciec wyciskowy idacy od pedalu tza wydluzyc okolo 1,5 cm

Kuba Depa
Gość
Wysłany: 2005-12-01, 21:23   

prawie caly tydzien walcze z ta pompa i NIC!!! wymienilem gumki ale sa za twarde i czasami sie zacina. Jeszcze jutro cos pokombinyje a jak nie to kupie ta od cc. Mam pytanko: z tego co czytalem to pompa od cc ma 4 wyjscia. Ktore wyjscie trzeba zaslepic i czy ma to jakies znaczenie, a moze zostawic je i wtedy bedzie szedl wezyk na kazde kolo??? Co o tym pomysle myslicie? Dzieki za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam

kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-12-02, 12:46   

Zmieniałem osttnio gumki na węgierskie i rzeczywiście były bardzo ciasne. Pompa się zacinała. Z tylu pompy przy wciśniętym hamulcu nalałem oleju żeby było trochę smarowania i przestało zacinać.

Kuba Depa
Gość
Wysłany: 2005-12-07, 21:23   

witwm, na wegierskich gumkach niestety nie udala mi sie tej pompy uruchomic, wiec zamontowalem od cc i jest teraz git ALE przednie kolka bardzo ciezko sie obracaja ale hamuja super ;-) Tyl trzyma dobze i obracaja sie bezproblemow a ten przod mnie zastanawie. Co mam zrobic??? Czy Wy mieliscie cos takiego??? POMOCY
Pozdrawiam

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-12-10, 01:14   

pompa od CC... ale bez serwa ???? Może za mały luz na popychaczu masz i dlatego się ciężko obracają...

Kuba Depa
Gość
Wysłany: 2005-12-10, 22:18   

naszczescie juz sie uporalem z hamulcami. bylo dokladnie to co napisales. teraz mam nadzieje ze bede mial na jakis czas spokuj z hamulcami. Dzieki za wszystkie porady
pozDDRawiam

qba_601
Gość
Wysłany: 2005-12-20, 13:30   

jezdze juz jakies 3-4 miesiace na pompie od cc/sc i jest dziwne po posiadaniu oryginalu ze mi plynu nie ubywa :) tylko jeszcze zmienilem z tylu cylinderki na fiatoskie , jak bede zmienial szczeki i bebny to mam nadzieje ze beda dzialaly bo trabantowe napewno by mi juz sie spier...psuly

Andrzej Kuliński
Gość
Wysłany: 2006-01-04, 09:09   

witam
mam taki problem z tyl wogule nie chamował wiec zdjełem bęben prubowałem odpowietszyc ale nic z tego wiec odkrecilm cylinderek okazało sie ze pąpa nie daje ciśnienia wiec ją rozebrałem niestety gumki juz nie są do uratowania zamowiłem w motirex ale czy one są cos warte robil ktoś cos kiedys z tymi gumkami ?? i jak mam wlożyć do pompy te wieksze gumki znaczy sie ktorą stroną ?? jak sie nacisnie pedał zeby tloczyly czy jak sie piuści zeby zasysały ?? wie ktos cos otym jakies foto albo dokladni potrafi wytlumaczyc ?? bylbym bardzo wdzieczny
pozdro i dzieki

macq
Gość
Wysłany: 2006-01-04, 16:35   

Nie wiem czy 601, czy 1,1 ale jest podobnie
Tłoczek długi
.[url=http://imageshackus][img=http://img310.imageshack.us/img310/5811/tlok23ad.jpg][/url]

macq
Gość
Wysłany: 2006-01-04, 16:37   

pomylkaFree Image Hosting at www </a></HTML></span></td>
            </tr>
						         </table>
      </td>
   </tr>
	<tr>
		<td class=

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi