Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Deszcze w Małopolsce... Trab przecieka...
Autor Wiadomość
ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-07-29, 15:07   

Witajcie...
Nieustający deszcz sieje spustoszeni w moim trabiku... Juz wszystkie dziury zlokalizowałem, wszystkie uszczelki wymieniłem, a deszcz wdziera mi się strumieniami przez... tylną szybę! I to nie w miejscu łączenia uszczelki tylko przy samym dole po bokach - ciurka mi do środka! Dociskanie uszczelki nic nie daje. Co robić? Czym uszczelnić?? Podobno ma lać do soboty... Trabik tego nie przetrzyma!!!!! HELP

Markus
Gość
Wysłany: 2004-07-29, 20:30   

heh tez to przerabiam.Kiedys wyciagalem szyby i przed ich ponownym zalorzeniem polozylem klej do szyb w rowek gdzie wchodzi szyba i.............
.......i dalej sie leje :(
Oprocz szyb leje mi sie tez kolo drzwi od strony kierowcy w dolnej czesci.
Traby poprostu tak maja :(

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-07-29, 20:32   

Bo to nie leje sie miedzy szyba a uszczelka, a miedzy uszczelka a karoseria. Trzeba zakupic uszczelniacz do szyb samochodowych, przykladaowo w oddziale firmy Jaan (sa prawie w calym kraju). Nie jakis silikon do kibla, szklarski, czy dekarski. Specjalny do szyb. Nastepnie wpuscic go miedzy uszczelke a karoserie na calym obwodzie szyby, docisnac uszczelke w celu wycisniecia nadmiaru.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-07-29, 22:40   

Muffin! Na Ciebie zawsze można liczyć... Konkretnie i fachowo! Bez zbędnego wypominania w stylu "użyj opcji szukaj" lub "to już było "...
Wielkie dzięki! Zakupię takowy!
Pozdrawiam
ZBuK

Grzesiek N.
Gość
Wysłany: 2004-07-30, 10:19   

Jak będziesz myć Trabika to wylej trochę wody na dach i zobacz czy pod listwą dachową nie przecieka, u mnie właśnie tą drogą dostaje się do wnętrza i zostaje obok pedałów niezłe jeziorko :P
Teraz pracuję nad usczelnieniem listwy.
pozDDRowienia

Gizmo
Gość
Wysłany: 2004-07-30, 13:06   

mojemu trabikowi deszcze nie straszne bo stoi w garazu :) a teraz i tak nie jezdzi bo niema ubezpieczenia a do tego cos sie zepsulo. chyba akumulator albo cos z rozrusznikiem bo krecic nie chce a na pych juz tez nie odpali.

Pegaz
Gość
Wysłany: 2004-07-30, 13:57   

Czołem!
Grześku piszesz o zamiarze uszczelnienia listwy dachowej a być może w tym momencie już tego dokonałes. Czy mozesz się podzielić informacjami jak dokładnie to zrobiłeś, czego uzyłeś do uszczelnienia no i czy zdejmowałeś listwy dachowe? Myślę, że ten temacik powinien zainteresować kilka osób.
Pozdrawiam!

Markus
Gość
Wysłany: 2004-07-30, 18:13   

Muffin tez nad tym myslalem. Tylko sie zastanawiam czy wilgoc ktora sie moze tam dostac nie bedzie powodowala rdzewienie karoseri pod uszczelka. Wiem ze jak sie dobrze uszczelni ale zawsze jest rydzyko ze wilgoc sie moze dostac. Kurcze juz sam nie wiem :(

Grzesiek N.
Gość
Wysłany: 2004-07-30, 19:19   

Na razie tylko odkręciłem (70% śrub się ukręciło) wyczyściłem (pod listwą było pełno brudu) i przykręciłem mocniej. Dopiero jeśli dalej będzie ciekło to pomyślę o jakiejś uszczelce.
pozDDRowienia

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-07-30, 21:50   

Markus, a jak nie jest uszczelnione to co z ta wilgocia?

Gizmo
Gość
Wysłany: 2004-07-31, 00:22   

ja tych srubek na dachu nie moglem za nic odkrecic. macie moze jakis myk na takie srubki? zapuszczalem wd40 ale nic nie daje. jak te srubeczki sie pourywaja to daje sie potem jakos nowe tam wmontowac?

Grzesiek N.
Gość
Wysłany: 2004-07-31, 09:27   

1)Jeśli prawie wszystkie śruby się ukręcą...
Dziury na śruby były w listwach dachowych wiercone na oko, dlatego w różnych Trabantach są w różnych miejscach. Bierzesz listwę od innego Trabanta (najpierw trzeba się upewnić, że dziury nie sa w tych samych miejscach), wiercisz pod nią nowe dziury i przykręcasz. Stare dziury będą wypełnione resztkami śrub.
2)Jeśli tylko kilka śrub się ukręciło to można je wiercić wiertrką aż całkiem znikną i dać nowe, rozmiar większe.

Obydwa sposoby to PARTACTWO, ale nie znam lepszych, jak ktoś ma lepszy pomysł to byłbym wdzięczny jakby go podał.

P.S.
Przeważnie blacha pod listwą jest pordzewiała, więc dobrze jest to wyczyścić i zamalować.

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2004-08-02, 18:43   

ja mialem 601 raz wyciagalem szyby do malowania auta i pozniej mialem problem jak lalo zawsze byla woda
pouszczelanialem wszystkie szyby silikonem kilkokrotnie i tak przeciekal
.jak raz cos sie z trabiego wyciagnie a zwlaszcza szyby nigy nie bedzie tak jak byl od poczatku!te typy tak maja i trzeba sie z tym liczyc,kupilem polowke od starszego goscia nie byly wyciagane szyby a i tak gdzies przecieka jak porzadnie przyleje!!ja juz sie przyzwyczailem!!najbardziej przeciekaja drzwi tak slyszalem wszystkie wartburgi tez tak mialy!dlatego trabim na myjke nie jerzdze nie stac mnie na kombinezon do nurkowania:-)pzdr

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-08-02, 20:12   

piszesz głupoty Piotrze straszne, szyby trzeba umiec uszczelnic i tyle, przyjedz do Słupska to Ci je włoże tak, że nie uświadczysz kropli wody we wnetrzu Trabanta, mile widziana zgrzewka piwa :)

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-08-03, 17:06   

Dobra, czy ktos z okolic Zabrza i Gliwic wie gdzie kupić ten specyfik do uszczelniania, albo gdzie jest filia firmy Jaan? Bo ja pierwsze tą nazwe słyszę. Uszczelniałem jakimś gówienkiem dekarskim, pomogło ale chyba nie do końca :( Jeszcze musze tylną uszczelnić, wolałbym już odpowiednim preparatem.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi