Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[T601] piasty z T1.1 i W353
Autor Wiadomość
Przemek
Gość
Wysłany: 2003-06-15, 10:40   

Witam,
mam pytanie odnośnie zastosowania piast z T601 do W353, tj. czy istnieje wogóle taka możliwość (hamulce rozwiązane są raczej tak samo, ale wolę się upewnić). Zmierzam do tego, że na forum było pisane o tym, że na tył Trabika 601 pasują tylne piasty z modelu 1.1 (czyli jedną oś przystosowaną do alusków bym już miał :-) - tak myślę). Niestety nikt nie napisał jak to jest z przodem. Wątpię czy wieloklin na piaście przedniej T1.1 będzie pasował pod półoś z T601 i w końcu z Wartka. Wiem, że można założyć dystanse, ale ja chcę spróbować drogi w kierunku ewentualnej modyfikacji piast, tak że na razie jestem na etapie gromadzenia informacji.
Z każde info z góry dzięki i pozdrawiam

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2003-06-15, 15:59   

Zalozyc dystanse...

Dzis na naszym spotkaniu byli goscie Trabantem z pieciootworowymi felgami z BMW - nawiercili pisty z 601m ;)))

[%sig%]

Sebastian "Similas&q
Gość
Wysłany: 2003-06-15, 17:02   

Swoja droga te felgi byly rewelacyjne... Szkoda tylko ze trabik byl przywitany z siakims innym autkem i nie bylo pelnego efektu... W sumie chyba mozna upierniczyc szpilki w 601 i wywiercic nowe dziurki na nowe o innym rozstawie... Qrcze wakacje za pasem... musze pomyslec... (Chociaz moj trabik akurat potzrebuje myslenia nieco w innym kierunku :) )

[%sig%]

mtrabant
Gość
Wysłany: 2003-06-15, 21:08   

co do piast w 353 to one tez maja szeroki rozstaw. Wiec jak chcesz alusy to nie tedy droga...

[%sig%]

Przemek
Gość
Wysłany: 2003-06-15, 22:42   

No dobra, podsumujmy:
- jeśli piasta tylna w T601 jest taka sama jak w T1.1 i W353 to znaczy, że są współwymienne i tu już problem rozwiązany
- co do pomysłu z wierceniem w oryginalnych piastach to jest niezły z tym, że śrubom chyba będzie przeszkadzać obudowa łożysk (ale nie daję za to głowy - jutro to pomierzę)
- co do dystansów to samoróbki bał bym się założyć, a fabrycznych na taki rozmiar nigdzie nie widziałem (a może źle szukałem?) - chyba, że ktoś zna naprawdę bardzo solidnego tokarza lub widział na własne oczy fabryczne dystanse za rozsądną cenę
W każdym razie dzięki z wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam

Lewy81
Gość
Wysłany: 2003-06-16, 00:38   

Zacznijmy od tego za 1,1 nie ma z tylu piasty tak jak 601(piasta w ktorej mocowane sa szpilki + beben).. a szpilki trzymaja sie w bebnie(nierozbieralny)... ....

[%sig%]

Lewy81
Gość
Wysłany: 2003-06-16, 00:40   

Jezeli chcesz miec z tylu rozsstaw srub z 1,1 to musisz kupic dwa bebny, dwie oski i dwie duze nakretki....

[%sig%]

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2003-06-16, 13:38   

Zacznijmy od tego za 1,1 nie ma z tylu piasty.

I ten caly beben nazywa sie piasta wlasnie :) Wiec ma piaste ;)

[%sig%]

Przemek
Gość
Wysłany: 2003-06-16, 17:39   

Czyli jeśli dobrze rozumiem bęben jest na stałe połączony z piastą, a w nim są nagwintowane otwory na śruby mocujące koło (coś jak w starej Skodzie) i całe to ustrojstwo wchodzi w łożyska, po czym jest skręcane z wahaczem i spółką śrubą z zaklepywaną dla zabezpieczenia nakrętką jak w T601 (przynajmniej u mojego znajomego tak było) czy przewierconą śrubą na zawleczkę i nakretkę koronkową jak w W353 (tak jak u mnie). No ale czy ta całość (bęben + "pseudopiasta" ma takie same wymiary jak T601 ?

PREZES
Gość
Wysłany: 2003-06-16, 18:01   

Witam!!!

Sprawa wygląda tak:

T601 - tylny bęben hamulcowy przykręcony jest do "piasty" która siedzi na ośce siedzącej w łożyskach i to wszystko jest skręcone nakrętką zaklepywaną.

T1.1 - tylny bębęn jest jedną całością z piastą - wymiary ma takie same jak w T601

W353 - po pierwsze okładziny mają chyba inną szerokość więc bębęn z T 601 czy T1.1 nie będzie pasował co do okładzin. Po drugie nie wiem czy będzi epasowal na ośkę - tj. czy piasty są takie same

Teraz sprawa przodu - Trabantowe bębny tj T601 są także dwuczęściowe i mają w środku wieloklin. T1.1 ma z przodu tarcze a tylne bębny od T1.1 nijak nie pasują na przód do T601.

Tak to wygląda - sam oceń czy warto i co to w sumie z tego wyjdzie.

Pozdrawiam

[%sig%]

Przemek
Gość
Wysłany: 2003-06-16, 18:39   

To wszystko tak skomasowane daje jednak do myślenia :-) . No cóż trzy miechy laby przede mną, tak więc mam czas na refleksję i ewentualne działanie.
W każdym razie serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam

S deLuxe
Gość
Wysłany: 2003-06-23, 13:20   

A czy cały tylny wachacz od 1.1 pasuje do 601 (bez żadnych przeróbek - chodzi mi oczywiście o zamocowanie do podłogi i nadkola) ?

[%sig%]

picia trabik
Gość
Wysłany: 2003-06-23, 16:46   

wachacz pasuje

ja mam przewierconą i nagwintowaną tylną piaste (trabi 601) na rozstaw mi potrzebny a z przodu "standardowo" dystans z tarcz hamulcowych :)

[%sig%]

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2003-06-23, 17:59   

A czy cały tylny wachacz od 1.1 pasuje do 601 (bez żadnych przeróbek - chodzi mi oczywiście o zamocowanie do podłogi i nadkola) ?

Potem nie starczy czesci do poloofek !!!
--> pamietajcie ze to unikatowe samochody - tylko kilkanascie miesiecy produkcji !!!

[%sig%]

mtrabant
Gość
Wysłany: 2003-06-23, 21:29   

Jak dwusuw na sprezynach to wahacz pasuje. Ale jaki sens zakladac? Zeby miec rozne felgi z przodu i z tylu?

[%sig%]

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi