Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] RYSUNKOWA REGULACJA GAŹNIKA
Autor Wiadomość
ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-04-19, 21:35   

Heja!

Przeczytałem lekturę, oglądnąłem rysunki, ale dalej jest debil. TUTAJ wystawiłem fotki gaźnika do T601. BŁAGAM! Niech ktoś opisze, co do czego (która śruba do czego służy) i w jakiej kolejności JAK kręcić, żeby wykręcić i samemu ładniutko wyregulować gaźniczek.

Jak ktoś byłby na tyle uprzejmy i opisał na zdjęciach co i jak, to później umieściłbym opisane na serwerze i każdy mógłby z tego korzystać, a z tego co wiem, to wielu z nas gubie się w tych śrubkach w gaźniku... :)

SERDECZNE DZIĘKI i PROSZĘ: POMÓŻCIE!!!

poZDRÓWKO
ZBuK

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-04-19, 21:51   

TUTAJ TEN LINK

Szulcz
Gość
Wysłany: 2004-04-19, 22:54   

pomysł jak dla mnie bomba -tym bardziej że mam taki gaźnik w bagażniku i chce go w ten łikend zamontować :-)
ale może wartoby było w paintbrushu oznaczyc te wazne srubki i je ponumerować tak coby instruktor ;-) nie mówił - dokręcasz tą srubkie tam z lewej nad tą dziwna taką ino np. dokręcasz śrubkie nr 4.

no ale pomysł pierwsza klasa

Szulcz
Gość
Wysłany: 2004-04-19, 22:55   

a tak swoją drogą to jakie jest oznaczenie tego konkretnego gaźnika? pytam cobym o ceny uszczelek się dowiedzieć mógł

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-04-19, 23:23   

DOKŁADNIE O TO CHODZI! O ponumerowanie śrubek w paincie, a potem krótki opisik...

To jest gaźnik 28-H1 (jest opis na linku)

CZEKAMY na kogoś kto się wykaże wiedzą i umiejętnościami rysunkowymi.

poZDRÓWKO
ZBuK

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 06:30   

Chętnie bym to zrobił, ale ...... .

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 09:18   

Nikt nie ma czasu i chęci... :(
SZKODAAA
Pomyślałem, że przyda się to dla potomnych i nie tylko, bo prawdę mówiąc nigdzie nie jest to ładnie i składnie wytłumaczone. W książce Skurskiego rysunek gaźnika zdaje się być inny, zresztą tam są rysunki i zdjęcia różnych gaźników i ciężko się połapać...

Proszę! Znajdźcie 30 minut i opiszcie to ładnie - obiecuję to zredagować i ładnie przygotować, a potem wystawić na serwer tak, żeby każdy mógł oglądnąć.
Przecież na forum tylu specjalistów! Gregory Peck, Zbyszek z Wawy i wieeeeeelu innych!!!! JaJer "chętnie by to zrobił, ale..." - czemu ALE?

Nie chcę przynudzać i prosić w nieskończoność, ale taki opisik łądnie wpasowałby się w post PORADY TRABANCIARSKIE!

Zbyszek 601delux
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 10:47   

Z moich doświadczeń wynika, iż regulację przeprowadza się trzema wkrętami:
1. Widoczna na zdjęciu 2 zaślepka plastikowa: nie ruszać!!!! pod nią jest wkręt po ruszeniu którego już nic nie działa tak jak dawniej (ustawiony jeszcze w Zwickau).
2. Duży wkręt nie widoczny na żadnym ze zdjęc, schowany w kołnierzu, ma być wykręcony wg różnych źródeł 1,5 - 2,5 obrotów, ja wykręciłem 2 obroty i jest ok.
3. mały wkręcik również niewidoczny na zdjęciach w okolicy przepustnicy (wygląda jak sróbka bez łebka z naciętą na śrubokręt górą i kontrnakrętką) ustala on wolne obroty uchylając minimalnie przepustnicę, gdy pedał gazu nie jest wciśnięty.
4. jest też wkręt od uchylania przepustnicy przy włączonym ssaniu (duzasruba "8" z kontrnakrętką na zdj 2). ja mam poluzowaną zupełnie, by nie popychała przepustnicy gazu przy włączonym ssaniu (przydatne do palenia wydechu) ustawiamy eksperymentalnie). Pozdrawiam! Przed regulacją oczyśćcie gażnik, linka gazu ma być luźna, poziom paliwa odpowiednio ustawiony (plywak 13,5 mm, zdaje się), gażnik ma nie ssac powietrza bokiem (szczelne uszczelki).

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 11:34   

Taa... Na Zbyszka zawsze można liczyć!! :)

Zrobimy tak: wieczorkiem wrzucę na serwer nowe fotki gaźnika (lepsze ujęcia, żeby było wszystko widać) i na nich osobiście opiszę śrubki wg. zaleceń Zbyszka. Jeżeli popełnię jakiś błąd KONIECZNIE będę prosił o poprawę, żeby biednych forumowiczów w błąd nie wprowadzać...

Poczekajcie do wieczorka!
Tymczasem poZDRÓWKO
ZBuK

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 11:34   

Moje wypowiedzi stawiaja w poprzek .... ,
ale dodam: w/g ustawień fabrycznych podczas wyciagnięcia do końca dzwigni ssania, wymieniona przez Zbyszka śrubka powinna uchylić przepustnicę główną o 1mm.
Robimy tak: potrzebny drut o średnicy 1mm i zamykamy przepustnicę ssania, regulując uchylenie przepustnicy głównej właśnie tak aby w/w drut wszedł miedzy przepustnicę gł., a obudowę.

Pozdrawiam.

Zbyszek 601delux
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 11:48   

Może alfą i omegą nie jestem, ale już trzeci trab jeżdzi z w.w. ustawieniami, mało pali, dobrze przyspiesza. W książkach wszystko jest tak zagmatwane, że rozumiem skąd wątpliwości dotyczące tego tematu. Jestem otwarty na korekty tego opisu, sam z chęcią z nich skorzystam...

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 17:24   

Według obietnicy!

Na serwerze umieściłem kilka fotek "śrubek" na gaźniku 28-H1. Tylko jedną udało mi się zidentyfikować wg opisu ZBYSZKA.
TUTAJ FOTKI
Teraz bardzo proszę napiszcie, która śrubka do czego służy i jak nia kręcić!!!!! Jeżeli jakaś jest ważna, a nie ma jej na zdjęciu, lub nie uwzględniłem jej kolorami - KONIECZNIE DAJCIE ZNAĆ!!!

CZEKAM niecierpliwie (zresztą nie tylko ja)

Jak ktoś to opisze to wywalimy raz na zawsze na serwer! ZBYSZKU!!!! POMOŻESZ JESZCZE RAZ???????

poZDRÓWKO

Newwer
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 19:28   

Czekam na opisanie fotek przez jakiegos trabmaistera, osoba ta przyczyni sie dla wielu z nas, wiec prosze o odrobine altruizmu i zrozumienia z gory dzieki i pozdrowienia...

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 19:29   

Hmmm... Czy naprawdę NIE MA NIKOGO NA FORUM, kto nie potrafi samemu regulować gaźnik? WSZYSCY JEŹDZICIE Z TYM DO "FACHOWCÓW"??
Nie wierzę...
Proszę, niech ktoś obejrzy link powyżej i opisze te śrubki i jak je kręcić...
Zaraz mnie admin zamorduje, że tak nudzę potwornie, ale sami powiedzcie: nie warto byłoby to zrobić raz a porządnie? Dostępne w sieci teksty z książki Skurskiego o gaźniku opisują wszystko ALE NIE ILUSTRUJĄ!!!! A dla mnie (debila mechanicznego) sam opis nie wystarczy... Muszę zobaczyć!!

PROSZĘ - niech ktoś mądry mi pomoże!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:(

Newwer
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 19:46   

Zbuk cierpliwosci:] troszke cierpliwosci...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi