|
[OT] Głośniki?? |
| Autor |
Wiadomość |
Strah
Gość
|
Wysłany: 2004-06-17, 09:04
|
|
|
Mam pytanko na które nie znalazłem odpowiedzi w archiwum .
Czy można przykleić głośnik do półki tylnym magnesem czyli skleic magnes z czymkolwiek zeby glośnik do tego kolwiek przymocowac? Czy głośnik będzie wtedy działał?? Nie znam się na tym więc jeśli moje pytanie jest strasznie głupie proszę o wyrozumiałość.
PozDDR |
|
|
|
 |
trabi23
Gość
|
Wysłany: 2004-06-17, 09:11
|
|
|
rozumiem ze nei chcesz dziurawic tylnej półki.....
przykleic mozna glosnik bedzie działał, ale nie bedzie grał tak jak powinien ze względu na brak obudowy |
|
|
|
 |
Strah
Gość
|
Wysłany: 2004-06-17, 11:03
|
|
|
widziałes kiedys cos takiego ?? a raczej czt słyszałes ? myslalem o przyklejeniu ich do sufitu ale nie wiem jaki nbedzie efekt
PozDDR |
|
|
|
 |
morti
Gość
|
Wysłany: 2004-06-17, 11:28
|
|
|
jesli nawet uda ci sie przykleic choc niewiem czym to bedziesz robil to wez pod uwage kilka spraw po 1.autko podczas jazdy drzy (a nasze drogi tez nie sa jak stol) po 2.glosnik aby grac tez wysyla fale dzwiekowe wiec tez drzy(chyba ze myslisz o gwizdkach cykaczach lub jak kto sobie nazwie glosniki wysokotonowe) wiec tak czy siak jest to dosc niepraktyczne rozwiazanie aczkolwiek moze w twojej wersji bedzie ladnie estetycznie i na dziurach nie odpadnie udrzajac cie w glowke ...pozDDRo rzycze powodzenia przy audio
ps.mam nadzieje ze chcesz te glosniki w srodku zamontowac a nie na zewnatrz :P |
|
|
|
 |
Strah
Gość
|
Wysłany: 2004-06-17, 11:43
|
|
|
chodzilo mi o to czy tak przymocowany glosnik bedzie grał a nie czy bedzie odpadal. Zakladajac ze jest takie spoiwo ktorym mozna magnes przytwierdzic na amen do plastiku czy glosnik bedzie wtedy normalnie funkcjonowal?
ps. "do morti" na zewnatrz ?! stary! o co ci chodzi ? ....no chyba ze to mialo byc smieszne w takim razie gratuluje poczucia humoru i pozDDRawiam goraca. |
|
|
|
 |
trabi23
Gość
|
Wysłany: 2004-06-17, 12:04
|
|
|
a czemu mial by nie grac??
bedzie grał ale z dynamiką mozesz sie pozegnac jakąkolwiek pozatym pozegnasz sie z i tak małym miejscem nad glową i tak jak juz morti powiedzial autko drga takze spoiwo moze popękac i odpasc co najgorzej na czyjąś glowe ale skoro jestes pewny to odpowiedz brzmi :Bedzie grac!!!! |
|
|
|
 |
Mateusz / Majster
Gość
|
Wysłany: 2004-06-17, 12:10
|
|
|
W mało jakim głośniku jest magnes odkryty. (magnes jest zabudowany w metalowej kopule)
Grać zawsze będzie - ale niezadobrze ( Żeby z głośnika wyciągną czysty dzwięk najlepiej jak jest on zabudowany w donicce( można kupic za pare groszy w sklepie elektronicznym) Takie doniczki mają same zalety głoś wychodzi do wewnątrz pojazdu a nie przez bażażnik czy drzwi nazewnątrz. Polecam wyciąc dziurę w półce przykręcić i przykleić głosnik wraz z doniczką. - Są tego same zalety:
1. Dzwięk mamy w środku a nie na polu
2. Głosniki niezawadzają
3. Zyskujemy dobrą jakośc na całym pasmie
4. Głośniki niesą tak bardzo wyeksponowane (niewidzą ich złodzije)
Naprawdę polecam rozwiązanie z otworem w półce! PozDDR |
|
|
|
 |
trabi23
Gość
|
Wysłany: 2004-06-17, 12:51
|
|
|
3. Zyskujemy dobrą jakośc na całym pasmie
chyba posd warunkiem ze nei jest to pasmo dolne czyli bas. Z rfeszta kazdy glosnik musi (musi nie musi) miec obudowe obliczona pod swoje parametry takze zrobic audio w aucie to jest wyzwanie ale i tak polecam ostatnie zdanie poprzednika czyli otwor w polce
poz601 |
|
|
|
 |
morti
Gość
|
Wysłany: 2004-06-17, 14:38
|
|
|
nie chce nic mowic ale doniczki to raczej do kwiatuszkow sie nadaja ... jesli chcesz miec super naglosnienie w aucie to nie inewstuj w sprzet ogrodniczy tylko rozplanuj odpowiednio glosniki ...zgazam sie z trabim 23 ze zeby miec odpowidni dziek musisz miec odpowidnia obudowe np fajny zestaw wyglada tak 4 glosniki sredniotonowe 2 w dzwiach i 2 w tylnych boczkach + glosniczek basowy srednicy 20 cm w polce (dobrze przymocowac polke) i glosniczki wysokotonowe na przednich slopkach i nie przeba mocowac nic na suficie ale o audio bylo na forum nie raz poszukaj ..ja odradzam glosniki na suficie
ps. Strah tak to mial byc zarcik :) hehe kto wie co ty dokladnie planujesz |
|
|
|
 |
Apostoł
Gość
|
Wysłany: 2004-06-17, 15:11
|
|
|
Jak już chcecie tak rozbudowany sprzęt (patrz wypowiedz morti'ego). Proponuję zamiast głośnika basowego lub tuby basowej (z której można uzyskać jeszcze lepszy, głębszy bass) dobrej jakości kanały powietrzne. Są dużo mniejsze, a efekt przy dobrym radiu i wzmacniaczu fantastyczny. Mam coś takiego w domku.
pozDDRawiam i życze udanego montarzu
p.s. w autku mam tylko 4 głośniczki, ale już fajnie grają :) |
|
|
|
 |
trabi23
Gość
|
Wysłany: 2004-06-17, 15:43
|
|
|
ja jednak twierdze ze nie ma to jak 2 elipsy 6x9" w polce i jakies midbasy w drzwiach sam bede takei 20cm w drzwiach montował takze za niedlugo dam znac co i jak
ale trzeba bedzi ewyciszyc duroplast :D |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2004-06-17, 20:13
|
|
|
Czy można przykleić głośnik do półki
Można, tylko po co? Bo chyba nie w celu słuchania muzyki jako takiej?
Chcesz żeby dobrze grały z tyłu? Wytnij otwory w półce i zamocuj (szczelnie) do niej głośniki (półke też dodatkowo dobrze zamocuj i uszczelnij). Wówczas cały bagażnik będzie Ci "robił" za skrzynie - widziałeś takie wielkie kolumny? Głośnik MUSI mieć oddzieloną przednią stronę membrany od tylnej; tylko wtedy uzyskasz jako-taki efekt. Inaczej głośnik poprostu będzie "mieszać/przepychać" powietrze raz w tą, raz w tą - bez efektu dźwięku. Już lepiej będzie grać jakiś stary radiomagnetofon Kasprzaka położony na tylnym siedzeniu
Czy głośnik będzie wtedy działał?
Działać będzie tak długo jak będzie sprawny, ale grać w pełnym tego słowa znaczeniu to NIE BĘDZIE; chyba że lubisz się katować |
|
|
|
 |
Newwer
Gość
|
Wysłany: 2004-06-17, 21:01
|
|
|
| kiedys miałem głósnik połozony w bagazniku, był to JBL 400w wiec kawał dobrego sprzetu, po zamontowaniu go w obudowe efekt i dzwiek polepszył sie o 100%, tak samo bedzie w twoim przypadku wiec decyzja nalezy do Ciebie;] |
|
|
|
 |
Strah
Gość
|
Wysłany: 2004-06-17, 21:15
|
|
|
Wielkie DZIĘKI !! Być może powstrzymaliście mnie przed wielkim błędem ) ale i tak uważam że plan był niezły hehe bo chciałem z tyłu zamontować 2 x 40 W a z przodu na środku radio i po bokach dwa gwizdki i to wszystko na suficie !! heh ale nic to bede musiał coś innego wymyślic dopowiem tylko że głównym zamiarem montowania wszystkiego na suficie bylo ukrycie sprzętu przed złodziejami ale co tam radio i tak powiesze na suficie chociażby z tego wzgledu że w orginalnym miejscu nie mieści się na długość ... no ale nieważne co zrobie Ważne że mi pomogliście i udzieliliście wiele użytecznych rad zamiast krzyczeć żebym użył opcji "szukaj" Jeszcze raz Dziękuję i PozDDRawiam. |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2004-06-17, 21:45
|
|
|
| Ja mam cztery piętnastowatower tonsile - 2 basy i 2 soprany wmontowane w półkę, grają nieźle, biorąc pod uwagę 525 litrów pudła rezonansowego bagażnika w wartburgu..... |
|
|
|
 |
|
|