|
[601] olej w skrzyni |
| Autor |
Wiadomość |
zulus
Gość
|
Wysłany: 2004-07-05, 15:21
|
|
|
| Przymierzam sie do wymiany oleju w skrzyni biegów w 601. Powiedzcie jaki olej wlewac i w jakiej ilosci. Mam jeszcze jedno pytanko - czy stary olej spuszcza się śróbką ktora jest u dołu z prawej strony skrzyni ? |
|
|
|
 |
Bart
Gość
|
Wysłany: 2004-07-05, 18:16
|
|
|
postów duzo juz bylo na ten temat...trzeba bylo poszukac i dopisac sie do juz istniejacych...z tego co sie kiedys dowiadywalem (tu na forum) to:
1. Orlenowski Hipol 10 lub 15 (nie zalecany)
2. Shellowski Spirax GX 80 W
...lista ktora probowalem kiedys sporzadzic :))) ale moze teraz ktos jeszcze cos dopisze.
ta srubka co opisujesz tez mozna...
PoZdRaWiAm |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2004-07-05, 19:21
|
|
|
a tak w ogole to jak masz nieszczelna skrzynie to szkoda lac do niej dobry olej. Sprawdz sobie szczelnosc, wymien simmeringi i dopiero mozesz lac olej.
Wladzio® |
|
|
|
 |
Wojtuś D
Gość
|
Wysłany: 2004-07-05, 21:59
|
|
|
| Co do szukania, to sam szukalem na temat oleju w skrzyni, i nieznalazlem konkretów zadnych.czy mozna do trampka do skrzyni wlac olej castrol klasy GL-5?? |
|
|
|
 |
MaxXx
Gość
|
Wysłany: 2004-07-06, 06:22
|
|
|
| dlaczego 15 jest nie zalecana (mam taka) |
|
|
|
 |
Bart
Gość
|
Wysłany: 2004-07-06, 08:19
|
|
|
Hipol 10 nie zalecany
Hipol 15 nie zalecany
ze wzgledu na klase jakosci i czegos tam jeszcze...Ale jezeli nie masz problemow z wrzucaniem biegow wiosna/lato/jesien/zima to OK. Ja mam Hipol i im zimniej tym gorzej... chodzi o 4 bieg(nie wchodzi albo jak wejdzie to wyskakuje). Jak sie wszystko nagrzeje to rewelacja!
Było pytanie ile tego oleju... instrukcja podaje 1,5 l +-0,25 (do mnie zmiesciły sie 2 litry i bylo jeszcze mało :((( ) |
|
|
|
 |
trabi23
Gość
|
Wysłany: 2004-07-06, 09:11
|
|
|
| to w koncu ustalcie ile wlewac i co nsajlepiej bo tez mnie to czeka za niedlugo :( |
|
|
|
 |
Wojtuś D
Gość
|
Wysłany: 2004-07-06, 23:37
|
|
|
| no to my sie dowiedzieli :P |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2004-07-07, 00:33
|
|
|
1,3 litra przy wymianie
1,5 litra do pustej skrzyni (nowej, świerzo poskladanej itp.)
a przy wymianie instrukcja podaje, że mozna dolac jeszcze 0,25 l dla pewnosci
DLA TYCH CO NIE UMIEJA CZYTAĆ (także nie umieja czytać instrukcji):
Wymieniajac olej wlewasz 1,3 litra oleju klasy SAE-80 i możesz dolać 0,25 jak chcesz (ale nie musisz).
PS. Jak komus dziala 4 na cieplej skrzyni to niech se zrobi wolne kolo (wymieni) a nie narzeka na olej. Bo na Hipolu nie ma prawa sie nic dziać. (mi wszystko dziala a mam hipol MF)
WLADZIO® |
|
|
|
 |
dc.
Gość
|
Wysłany: 2004-07-07, 11:12
|
|
|
| ja też używam hipolu MF i wszystko jest tip top, poza tym przyłączam się do wypowiedzi kuby_kraków dotyczącej szczelności, u mnie ciekło z wszystkich simmeringów i z tego co wiem to większość trabantowych skrzynek ma ten problem, tak więc sprawdźcie/wymieniajcie nieszczelne simmeringi zanim wlejecie drogie oleum :) |
|
|
|
 |
trabi23
Gość
|
Wysłany: 2004-07-07, 11:40
|
|
|
| w koncu jakies fachowe odpowiedzi dzieki WLADZIO to chcialem si edowiedziec...!!!! |
|
|
|
 |
Wojtuś D
Gość
|
Wysłany: 2004-07-08, 00:22
|
|
|
| Nieznam sie na olejach przekladniowych. Czym sie rozni olej klasy GL-4 od oleju GL-5 i jakie moga byc następstwa zmiany z GL-4 na GL-5 ???????????? |
|
|
|
 |
Piotr S.
Gość
|
Wysłany: 2004-07-08, 19:29
|
|
|
Ludzie - jeśli w instrukcji pisze, że lać tyle i tyle - to znaczy że tyle właśnie trzeba lać a nei na forum bzdury pisać, że oni piszą tyle, a ile się leje!!
Zacznijcie używać niektórzy zwojów myślowych korzystając z netu bo Wam - z całym szacunkiem - całkiem zanikną! |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2004-07-19, 23:56
|
|
|
A jeszcze trzeba napisać jakie moga być następstwa nalania za dużej ilości oleju: POPLAMIONE BUTY OLEJEM :)
a tak na poważnie to może "nażygać" przez linkę do prędkościomierza a z tamtąd dalej...
WLADZIO® |
|
|
|
 |
mtrabant
Gość
|
Wysłany: 2004-07-24, 23:53
|
|
|
| za duz o oleju to nie tylko ciekanaca linka ale tez wycieki przez dekle i simeringi (od strony sprzegla), pienienie i szybsze starzenie oleju ktory bardziej wtedy jest mieszany i sie wiecej nagrzewa. Opory ruchu tez rosna rzecz jasna. A wiecej wiecej w tym wypadku nie znaczy lepiej. |
|
|
|
 |
|
|