Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Trabi na 230V
Autor Wiadomość
GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2011-04-14, 21:32   

Dziś było o Trabim na prąd w Teleexpresie (od 13`08``).

Qba
Gość
Wysłany: 2011-04-14, 21:54   

Oooooch, ale obszerny materiał zrobili...

Barył
Gość
Wysłany: 2011-04-14, 23:10   

Aha było było...
Zasięg 50km i Vmax 80km/h.
Ciekawe ile oni tam akumulatorów władowali i ile to wszystko waży???
No i chyba najważniejsze, ile to kosztowało??.....zapewne sporo takie aku nie są tanie...

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2011-04-14, 23:14   

a czego oczekiwałeś w Teleexpresie? ;)

Qba
Gość
Wysłany: 2011-04-15, 12:15   

Obszerniejszy był już o kuchennych kibelkach

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2011-04-15, 12:35   

Na forum kuchennych kibelków też się oburzają pewnie że nie poświęcono im więcej uwagi ;)

Komoon
Gość
Wysłany: 2011-04-15, 15:09   

BTW, brossu będzie za 30 lat wyglądał, jak prezenter teleexpresu.

Qba
Gość
Wysłany: 2011-04-15, 16:10   

Swoją drogą z tymi kibelkami niezły kosmos.

Złodziej Czasu
Gość
Wysłany: 2011-04-17, 12:12   

Jeśli się ktoś interesuje przeróbką trabanta na prąd to informacje są po niemiecku jak i bardzo duża liczba stron węgierskich wystarczy w googlach wpisać "EV trabant". Trabant taki wystarcza na 120km, oczywiście czym mniejsza prędkość tym dalej zajedziesz. Zasięg taki wystarcza ludziom bez problemu do codziennych spraw, w szczególności po mieście jadać do pracy. Trabant dobrze się spisuje ponieważ posiada wolne koło i siłą rozpędu można pojechać odłączając silnik i oszczędzając prąd. A akumulatory takie można ładować przez noc jeśli ktoś ma garaż. Przeciętnie 100km wynosi 4,5zł.

http://www.youtube.com/watch?v=mOGNd5rSE7k

Tu jest filmik pokazany z pracą takiego trabanta, wcale nie jest powolny.

http://www.evalbum.com/preview.php?vid=2039 tutaj macie mniej więcej jak wygląda przeróbka
http://www.youtube.com/wa...feature=related

jak i program TV w którym przedstawiony jest EV trabant http://www.youtube.com/wa...feature=related

Najdroższa część to oczywiście akumulatory, ale jak się dobrze zakręcić to nie takie akumulatory wyrzucają ludzie z samochodami na złom, wystarczy tylko pogadać z kimś kto by je odkładał na złomie ;)

Pozdrawiam, i miłego czytania, mnie osobiście pochłoną ten temat i zaciekawił.

magik
Gość
Wysłany: 2011-04-17, 12:29   

che che, ciekawe jak wygląda zwarcie w takim autku :D, chyba jak w powrocie do przyszłości :DDD

Mac-601
Gość
Wysłany: 2011-04-17, 15:00   

Temat interesujący. Też od dawna oglądałem sobie różne konwersje prezentowane w internecie.
Temat powraca od paru lat; jednak bez znaczącego przełomu w technice magazynowania energii elekt. nie ma perspektyw. Może obecne, po części spekulacyjne, ceny ropy przyspieszą badania.
Dla lubiących teorie spiskowe polecam zainteresować się losami GM EV-1 (co by nie powiedzieć; gdzie jak gdzie ale akurat w temacie alternatywnego napędu widać konflikt (wielkich!) interesów.

Trabant się całkiem dobrze nadaje, wspomniana skrzynia, relatywnie sporo miejsca pod maską, brak osprzętu który trzeba dodatkowo zasilać (wspomagania), lekkość, wąskie opony. No może aerodynamika kuleje ale przy niskich prędkościach (chyba do 40km/h) ma drugorzędne znaczenie.

Nie żebym był jakimś nawiedzonym ekologiem, lubię silniki spalinowe jako urządzenia techniczne, z ich warkotem, hałasem, sam rozruch, stopień skomplikowania, cylindry, tłoki,korbowody, świec itp, przy tym silnik elektryczny wypada blado..

Jednak jak jadę do sklepu na zakupy to wcale nie potrzebuje do szczęścia warkotu i dymu z rury; gdyby baterie były tańsze i miały większą żywotność (ilość cykli), bo do jazdy po mieście, pojemność, jak dla mnie, jest wystarczająca, to pewnie bym sobie zafundował taką konwersję.

Złodziej Czasu
Gość
Wysłany: 2011-04-17, 20:29   

Spięcia nie wystarczają gdyż montuje się styczniki ( takie na elektromagnesach) co po uruchomieniu stacyjki elektromagnes się przyciąga z częścią metalowa stycznika i wtedy podłączone są dopiero akumulatory, stycznik to linia bezpieczeństwa ;) mnie korci by wykonać sobie taki pojazd. Samochód może jechać i 90km/h ale zasięg wtedy 40km, jeśli jedzie np 40km/h to przejedzie 120km ;) tak już jest z elektrycznymi.

magik
Gość
Wysłany: 2011-04-17, 21:12   

jak byłem dziciakiem to zawsze miałem zajawę na melex-a to już chyba dość zapomniane auto a chyba i polskie. Albo elektryczny wózek peronowy, ktoś pamięta ?

Bross'u
Gość
Wysłany: 2011-04-17, 21:17   

Komoon o co Ci biega??

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2011-04-17, 21:23   

Magik mam tak samo :) Zwłaszcza te peronowe wozki były smieszne z wirujacymi silnikami czy czyms w tylenj czesci

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi