Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z numerem w dowodzie
Autor Wiadomość
Dawid Gie
Gość
Wysłany: 2011-02-12, 02:58   

Poł roku temu kupiłem trabanta. Jednak dopiero w teraz pojechalem na przeglad i okazalo sie, ze cos jest nie tak jak byc powinno.
Pod maską, na małej blaszcze jest wybity numer, jednak są to tylko cyfry stanowiące zaledwie ok połowe numeru widocznego w dowodzie.
Na większej blaszcze obok jest numer 17-to cyfrowy (tyle znakow powinno byc w dowodzie), jednak w dowodzie jest tylko 16 cyfr. Numery się zgadzają, jednak na blaszcze jest litera M, wybita innym stylem niz pozostale znaki.
Gościu z przeglądu nie zabrał mi dowodu, jednak chce opinii rzeczyznawcy.
Czy miał ktoś z was podobną sytuację?
Co należy zrobić, by załatwić to bez płacenia? I w ostateczności ile może kosztować taka opinia?

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2011-02-12, 07:26   

A jak masz napisane na umowie? Starych umowach? Jak było na starym dowodzie? Może w wydziale komunikacji powalczyć o wpisanie tej litery M. VIN powinien mieć 17 znaków, ale nie wiem jak to się ma do starych DDRów.

emi
Gość
Wysłany: 2011-02-12, 08:37   

może gdzieś tam, w którymś z kolei urzędzie komunikacji nastąpiła po prostu pomyłka przy przepisywaniu? ( ja tak miałam z masą własną w Trabie z 1978 roku, poprawienie kosztowało mnie 30 zł, bo pan diagnosta musiał napisać zaświadczenie że ta marka, ten model waży tyle a tyle)

poza tym Traby nie mają 17 cyfrowych numerów nadwozi, ani 601, ani 1.1.
co mi przychodzi do głowy - może ze względu na nieczytelność nr-u oryginalnego nadano mu nowy numer? i z tym coś zostało pomylone. doprecyzuj, co gdzie masz, może gdzieś jest adnotacja o tabliczce zastępczej?

Qbs
Gość
Wysłany: 2011-02-12, 11:32   

zerwać tabliczki i zrobić sobie nowe, byle ni rzucało się w oczy.

Dawid Gie
Gość
Wysłany: 2011-02-12, 16:46   

Nad lewym kołem pod maską jest mała stara tabliczka z cyframi - to jest druga czesc numeru wpisanego w dowodzie. Jest to trabant 1.1, 91 rok.

a nad tą starą tabliczką jest chyba troche nowsza, większa, z innymi danymi, wśrod których jest tez numer (17 znakow) zgadzający sie z tym z dowodu (z wyjątkiem litery M wbitej mniej wiecej w srodku numeru).
Byłem na dwóch stacjach diagnostycznych i obaj panowie mowili, ze to nie przejdzie. A starych papierów niestety nie mam, tylko ten nowy dowód. Poprzedni właściciel też nie ma nic innego i również przez te 16 znakow miał problem z wyrejestrowaniem pojazdu.
Chyba trzeba będzie jechać do urzędu w którym został wydany dowód i zapytac co to za jaja. Tylko mam do tego miasta jakies sto km, a nie ma ani czasu, ani pojazdu, ani pieniędzy na takie wyprawy.
Co do robienia nowych blach nie mam nawet pojecia jak sie za to zabrac, najpierw sprobuje w tym urzedzie.

wnuq
Gość
Wysłany: 2011-02-12, 17:01   

qbs po co?
w trabancie 1,1 nr na tabliczce jest 17 cyfrowy
np: SNTU....
nr na nadwoziu stanowi skróconą wersje vin

Qbs
Gość
Wysłany: 2011-02-12, 18:05   

żeby zgadzały się z nr. wpisanym w dowodzie.

wnuq
Gość
Wysłany: 2011-02-12, 20:45   

DAWIDZIE GIE czy mozesz zrobić zdjęcia obrazujące? coś mi się nie zgadza

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2011-02-12, 22:15   

Nad lewym kołem pod maską jest mała stara tabliczka z cyframi
Po lewej stronie nad prawym kołem? ;)

Dawid Gie
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 03:46   

sorry, sorry, pewnie, ze nad prawym kołem :)
bliżej błotnika jest ta mała starsza blaszka, natomiast bliżej silnika jest ta chyba nowsza, większa. Ale wieksza znajduje sie w bezposrednim sasiedztwie mniejszej.

wnuq
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 10:58   

dlatego prosimy o zdjecia

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 12:20   

Qbs ma rację, numeratory i do dzieła. Swoją drogą mi vinu nigdy w żadnym aucie nie sprawdzali. Nadgorliwi Ci diagności u Ciebie, albo szukają okazji żeby przytulić coś pod stołem...

machoony
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 12:51   

lodzianie a wy macie numerator i blaszki?

Qbs
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 13:55   

no, że tak powiem to nie jest miejsce dyskusje o tym i owym ;)

Galant - YuLaS
Gość
Wysłany: 2011-02-13, 19:33   

proszę na forum nie pisać o nabijaniu numerów i zmianach na tabliczkach znamionowych - od tego są stosowne instytucje.

Fotki - podejrzewam, że przy zmianach w ewidencji diagnosta czegoś nie wpisał lub wpisał za dużo.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi