Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pytanko
Autor Wiadomość
pawel przydatek
Gość
Wysłany: 2010-11-09, 15:41   

Cześć wszystkim klubowiczom .Od pewnego czasu mam w planach zakup trabanta chciał bym go wyremontować od podstaw i zrobić pod siebie . Cały remont miał by być rozłożony w czasie i tu moje pytanie, jeżeli po zakupie auta nie zarejestruje go na siebie nie ubezpieczę go itp ,to czy po zakończeniu remontu będę mógł zarejestrować go ponownie ? jakie koszta ? jak to powinno wyglądać krok po kroku ?

magik
Gość
Wysłany: 2010-11-09, 15:56   

kolego przeczytaj wątek Automobilista jest tam artykuł właśnie o tym o co pytasz. Masz tam instrukcję jak remontować trabanta od A-Z. Do takiego stanu jak z artykułu ponad 10 tys

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2010-11-09, 16:05   

Obecnie auto można wyrejestrować tylko złomując je. Jeżeli kupisz zarejestrowany samochód masz obowiązek przerejestrować go w terminie 30 dni od kupna. Jeżeli tego nie zrobisz, nic się nie stanie, ale OC musisz płacić tak czy siak, prędzej czy później niepłacenie ubezpieczenia odbije się solidną czkawką (wysokie kary). Możesz (nie jeżdżąc) nie robić dorocznych przeglądów. Temat OC da się obejść - trabant musi mieć przynajmniej 25 lat - wyrabiasz u rzeczoznawcy zaświadczenie o unikatowym charakterze auta i na jego podstawie wypowiadasz umowę OC (zabytkowe i unikatowe samochody nie muszą posiadać ciągłości ubezpieczenia). Koszty remontu są duże, nie wiem co chcesz z samochodem zrobić, ale czy to trabant, czy mercedes - tanio nie będzie na pewno, o ile mówimy o profesjonalnym remoncie, na oryginalnych częściach i przy użyciu materiałów renomowanych firm. Koszty zmniejsza duża ilość pracy własnej, ale nie wszystko da się zrobić samodzielnie. Pamiętaj, że remont to także konieczność posiadania odpowiedniego lokalu, no i wolnego czasu w którym zamiast zarabiać, będziesz wydawać pieniążki. Każdy, ale to każdy trabant wymaga w 2010 roku remontu, chyba, że właśnie go przeszedł. W zależności od stanu auta może mieć on jedynie mniejszy, bądź większy zakres. Napisz jak sobie wyobrażasz swojego trabanta w przyszłości, oryginał? tuning? swap? Będzie łatwiej coś podpowiedzieć.

Jaco007
Gość
Wysłany: 2010-11-09, 18:31   

Na podstawie swoich doswiadczeń również jestem w stanie pomóc, tylko określ się co chcesz osiągnąć, jaki ma być efekt końcowy. Ja swojego robiłem na zasadzie old2new czyli co się dało zostało oryginalne, a reszta wymieniana na współczesne elementy.

pawel przydatek
Gość
Wysłany: 2010-11-09, 19:09   

Przeczytałem druga cześć Automobilisty ta o odzyskani auta ze złomowiska bo pierwsza mi się nie otwiera . Ja nie chce kupować samochodu w taki sposób, dosyć kosztowna sprawa rzeczoznawca itp a korzyść z tego nie wielka czytałem kiedyś gdzieś artykuł o przerejestrowaniu samochodu na zabytkowy , z tego co pamiętam wiek pojazdu powyżej 25 lat , w 80 % musi być w oryginale tez trzeba biegać po urzędach i wydawać kasę na rzeczoznawców itp. A korzyść z tego taka ze nie trzeba jeździć bodajże na przeglądy i OC można płacić sezonowo. Chciał bym uniknąć kosztów związanych z oplata oc i przeglądów na czas remontu, a sposób opisany w Automobiliście będzie na pewno droższy niż bym opłacał składki regularnie przez okres remontu

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2010-11-09, 19:18   

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co napisałem wyżej. Potem odpowiedź na zadane przeze mnie, Magika i Jaco007 pytania i możemy rozmawiać dalej.

magik
Gość
Wysłany: 2010-11-09, 20:14   

Przykro mi ale oryginały to już nie zabawki za 500 zł....

pawel przydatek
Gość
Wysłany: 2010-11-09, 20:29   

Zdaje sobie sprawę z tego ze trabant jest samochodem nie pierwszej młodości i będzie potrzebował dużego nakładu finansowego, nie będzie to mój pierwszy samochód.Planuje zakup trabanta polo 1.1 kombi.Zakres prac zależy od stanu w jakim go kupie (będę potrzebował fachowego oko doświadczonego klubowicza) chciał bym uniknąć zakupu parcha.Chciał bym go tuningować:wyremontować hamulce, obniżyć zawieszenie, zmienić wygląd zewnętrzny auta mam namyśli laminaty,pomalować, zakonserwować,zmienić wnętrze fotele i tapicerkę itd.remont silnika lub wymiana na mocniejszy. To tak w skrócie

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2010-11-09, 20:56   

a masz 30tysięcy zł?

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2010-11-09, 22:15   

Bez przesady. Kolega w pierwszym poście pisze o remoncie od podstaw. To szerokie pojęcie. Jeżeli rozumie się przez to wymianę tarcz na wentylowane mikody, cięcie sprężyn, dołożenie zderzaka od bmw, pomalowanie wałkiem, obszycie jeansem ze starych portek to nie będzie tak źle :)

Prorok601
Gość
Wysłany: 2010-11-10, 01:53   

starzejecie sie chłopaki...

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-11-10, 08:59   

@ pawel przydatek. Jeśli ma być 1.1 kombi w dobrym stanie to uprzedzam, że szukasz auta, na które powinieneś przeznaczyć jakieś 2,5-3 tys zł. I szkoda by było, tuningować taki egzemplarz, bo jest ich mało:P
Za razem trabant 1.1 jest za młody by móc dostać opinię o zabytkowym charakterze, więc OC będzie obowiązkowe (a już z całą pewnością tuż po kupnie). Jak również rzeczoznawca nie opisałby Ci samochodu "dłubanego".

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2010-11-10, 09:35   

To trabanty się starzeją :)

Wkrótce (tak, już za 4 lata!) trabanty polo będzie można wpisać do rejestru zabytków. A może nawet wcześniej, bo seryjnych polówek nie zostało wiele - patrz temat "Apel do właścicieli Trabantów 1.1").

Ceny cywilizowanych aut typu golf i jemu podobnych spadły na tyle, że można swoje młodzieńcze wizje realizować na nich. Jeżeli przeróbki trabanta zostaną zrobione w sposób solidny, przemyślany i estetyczny, to ok. Ale jeżeli kolejny dobry trabant 1.1 ma wylądować w temacie >>niedokończone projekty, "do skończenia"<< (a na to się zapowiada), i tylko ja uważam, że nie jest to w porządku, to faktycznie - cholernie się zestarzałem.

pawel przydatek
Gość
Wysłany: 2010-11-10, 21:03   

Trochę odbiegliśmy od tematu nie pytałem o to jak mam remontowca i przerabiać trabanta i co o tym myślicie tylko o możliwości przyoszczędzenia paru zytów na OC i przeglądzie , ale jak widać niektórzy maja uczulenie na pewne tematy, nie rozumiem też pytania kolegi Kumpelek czy mam 30 tys? nie wiem chce porzyczyc? he he pozdrawiam .

Sebastian
Gość
Wysłany: 2010-11-10, 21:31   

Krotko. OC MUSISZ miec. Przegladu jak NIE jezdzisz to NIE musisz.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi