|
trabant 601s de luxe reaktywacja |
| Autor |
Wiadomość |
Damian Gbur
Gość
|
Wysłany: 2010-06-25, 08:10
|
|
|
Witam wszystkich Trabanciarzy:)
jestem nowy na forum,wiec może najpierw się przedstawię.mam na imię Damian,mam22 lata i jestem z Witkowa kolo Gniezna:)
jestem w trakcie odrestaurowania mojego trabanta 601s de luxe (niebieski) z 1986r,który swoje ostatnie 10 lat spędził w krzakach za co mi wstyd...
efektem tego jest zjedzona podłoga,progi i nadkola,raczej nie jest możliwe odrestaurowanie go,dlatego kupiłem drugiego trabanta, 601s z 1991r (?!) (zielony) który ma być baza do odtworzenia z niego mojego de luxa:) poniżej zamieszczam zdjęcia obu trabantów w początkowej fazie prac,tzn z mojego de luxa wyciągam wszystko co jeszcze nadaje się do użytku,a reszta trafi na złom...zamierzam oczywiście przemalować zielonego na oryginalny błękitny kolor z białym dachem oraz założenie niklowanych zderzaków oraz ramek przednich i tylnych świateł jak na de luxa przystało:)
a oto fotki:
Uploaded with ImageShack.us
gdybyście mieli możliwość i chęci,potrzebuje kilku ważnych elementów jak:
-klamka uchylanych szyb
-1 mocowanie uchylanych szyb
-napis de luxe
-halogeny przednie od de luxa
z ciekawego wyposażenia które posiadam do swojego de luxa mogę wymienic:
-komplet felg do opon bezdętkowych
-komplet oryginalnych opon bieżnik 80%
-13 diodowy ekonomizer
-oryginalne działające radio
-webasto
mam tez wiele części do trabiego.chętnie służę pomocą.piszcie swoje uwagi
pozdrawiam:) |
|
|
|
 |
wnuq
Gość
|
Wysłany: 2010-06-25, 09:46
|
|
|
zielony też jest oryginalny.
długa droga przed tobą
powodzenia |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2010-06-25, 10:41
|
|
|
| nie wiem czy wiesz ale buda od 90 rózni się kilkoma detalami od budy z 86 roku, więc jeśli chcesz oryginał to już na wstepie masz zonk, no chyba ze masz w nosie czy to oryginał czy hybryda, ale kiedys i tak ci ktoś to wypomni. |
|
|
|
 |
Damian Gbur
Gość
|
Wysłany: 2010-06-25, 14:42
|
|
|
| a mozesz mi powiedziec roznice?bo poki co patrzylem i tylko deska rozdzielcza jest inna |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2010-06-25, 15:39
|
|
|
| buda 90 ma tył już jakby od polówki tzn. zaślepiona dziura w bagażniku i mocowania pod spodem przygotowane pod bak z polówki. Nad tylną szybą są owalne otwory wentylacyjne, dziurki pod znaczki są na prosto a nie pod kątem i oczywiście zawieszenie nie na resorze, a na sprężynie. Jeśli nie masz tych drobnych zmian u siebie to znaczy, że buda nie jest z końca produkcji :) |
|
|
|
 |
JOHNEK
Gość
|
Wysłany: 2010-06-25, 16:32
|
|
|
| QBS możesz koledze podac nr koloru twojego Zenka??!! kolor bo on chce klasc ten sam kolor. |
|
|
|
 |
Damian Gbur
Gość
|
Wysłany: 2010-06-25, 16:43
|
|
|
| tyl mam na sprezynie,reszta opsiu dokladnie nie patrzylem ale chyba niet:) |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2010-06-25, 16:52
|
|
|
| nie mogę podać numeru koloru, bo nie pamiętam i nie zapisałem. Paleta fiata. |
|
|
|
 |
Damian Gbur
Gość
|
Wysłany: 2010-06-25, 16:54
|
|
|
| szkoda,Johnek wpadnie do mnie jakos na czasie i obejrzymy go dokladniej |
|
|
|
 |
JOHNEK
Gość
|
Wysłany: 2010-06-25, 20:12
|
|
|
| kolor będziesz musiał wziąc jakiś element i postarac sie na wzor dobrac... chyba ze ci qbs wysle ramke swiatla:P |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2010-06-25, 21:53
|
|
|
| jak będę dobierał lakier na poprawki to zapamiętam numer. |
|
|
|
 |
Dawid
Gość
|
Wysłany: 2010-06-26, 09:43
|
|
|
| Qbs ja mam bodę datowaną II 90 i jest to jeszcze regularna buda 601 :) może pod koniec składali już z tego co mieli pod ręką. |
|
|
|
 |
JOHNEK
Gość
|
Wysłany: 2010-06-26, 10:24
|
|
|
| raczej nie... ale masz wybite cos tam 90?? bo jak tak to tez kwestia czy wybite w fabryce czy przez pana mietka w garazu:) bo 90 rocznik mial w bagazniku otwor na bak, nad tylna szyba wneki odpowietrzenia i pod tylnymi lampami kwadraciki na kostki do lamp:) |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2010-06-26, 11:11
|
|
|
| tego nie wiem, w którym miesiącu zaczęli robić przygotowania pod polo ale z moich obserwacji nadwozi z roku 90 tak wynika, lecz możesz mieć Dawidzie racje. |
|
|
|
 |
Damian Gbur
Gość
|
Wysłany: 2010-06-26, 11:29
|
|
|
| ja mam przebijane nr na 84:) ale po tym co piszecie wynika ze to koniec produkcji:) |
|
|
|
 |
|
|