|
TRABANT 600 KOMBI |
| Autor |
Wiadomość |
Dippel
Gość
|
Wysłany: 2010-05-01, 14:15
|
|
|
Witam.
Mam Trabanta 600 kombi. Od dłuższego czasu zbieram się aby go wyremontować no i doszedłem do wniosku, że jakby zajął się tym ktoś kto się na tym zna lepiej niż ja to projekt miałby większe szanse powodzenia :)
Jednym słowem, szukam kogoś kto zająłby się remontem tegoż auta.
Zakładam, że do "zrobienia" jest praktycznie wszystko, więc jakby się okazało, ze jednak czegoś nie trzeba naprawiać to super. Wydaje mi się że w dość dobrym stanie jest podwozie (pospawane i zakonserwowane). Reszta wygląda słabo, ale raczej jest wszystko w komplecie.
Najbardziej pasowałoby mi , żeby ktoś wziął w/w auto do siebie i dłubał przy nim w wolnych chwilach (według ustalonego planu działania) - dzięki temu rozkładając także koszty w czasie. Jeśli będę potrzebne jakieś materiały czy części - będę szukał i dostarczał.
Czy znacie kogoś , komu powierzylibyście swoje auto na takich zasadach? Lub sami jesteście takim kimś?
Pozdrawiam, Ł.D. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-02, 07:48
|
|
|
musiałbyś mieć ze 3-4 tys na sam start, żeby odrestaurować mechanikę. To tylko tak na dzień dobry. I tylko byś siedział w domu i zamawiał paczki z niemiec z cześciami za gruba kasę. Nie wykluczam zakupu drugiej żeby było z czego składać. Z 4 tys na balchę ze 2,5 na lakier i ze 2 na tapicera. Dalej chcesz ?
Może nich jakiś posiadacz powie ile uszczelki gumowe do 600ki kosztują :) |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-02, 07:49
|
|
|
| z drugiej strony z chęcią bym zobaczył tą Twoją 600 kę, jestem z Warszawy |
|
|
|
 |
wnuq
Gość
|
Wysłany: 2010-05-02, 08:38
|
|
|
| oddaj magikowi..on zrobi |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-02, 09:33
|
|
|
| i zwariuje :) |
|
|
|
 |
Dippel
Gość
|
Wysłany: 2010-05-02, 09:56
|
|
|
Wyśle zdjęcia po weekendzie. Tu można wrzucić na forum jakoś? nie widzę takiej opcji?
pozdr. Ł.D. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-02, 10:57
|
|
|
| albo na maile albo linki do albumów itp |
|
|
|
 |
Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
|
Wysłany: 2010-05-02, 22:42
|
|
|
wujek magik znów straszy gawiedź |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-03, 07:50
|
|
|
| liczę na to ze ta 600 ka będzie zrobiona jak groszek albo i lepiej |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-03, 09:31
|
|
|
| Zawsze podaję jako przykład podstawowej ale i profesjonalnej naprawy jaką wykonałem w trabancie kolegi. Chodzi o regenerację wahaczy tylnych. Piaskowanie 100zł, obspawanie plus regeneracja dwóch gniazd 250, cynkowanie 80, malowanie 50, wszystkie nowe części hamulcowe łącznie z linką ręcznego łożyskami, nakrętki, podkładki itp itd, dodatkowo zalanie profili wahacza poprzez dorobione otwory zakręcane na śruby. koszta ok 220, nowe gumy wahaczy 50 zł plus moja praca co dało łączna kwotę równe 1000 zł. Z używanych rzeczy zostały bębny oraz spręzyny z amortyzatorami. Oczywiscie na dalszym planie powinny znaleźć się koła czyli odnawianie felg i wymiana opon. Jeśli wszystko na nowo to pewnie jeszcze z 800 zł. nie wszyscy zarabiamy kokosy. Felgi zrobić po pensji i suchary jeść ? |
|
|
|
 |
czajnik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-03, 17:25
|
|
|
Magik nie strasz ;)! pytanie brzmiało czy znacie kogoś co zająłby się 600tką ?.
Dippel skontaktuj się z Józkiem z Krakowa może się dogadacie !
P.S znajomy ma do sprzedania 600 sedan !! |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-03, 17:43
|
|
|
| W każdym razie ja mogę odpalić i zrobić hamulce tak aby się poruszał ale na miejscu, u siebie nie mam możliwości. Jeśli to na początek wystarczy to się polecam. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-03, 17:47
|
|
|
| może zobaczmy na początek jakies zdjęcia ? |
|
|
|
 |
Dippel
Gość
|
Wysłany: 2010-05-03, 22:48
|
|
|
a kto to jest "Józek z Krakowa" ?
A propos - Magiku , pisałem w moim poście "Najbardziej pasowałoby mi , żeby ktoś wziął w/w auto do siebie i dłubał przy nim w wolnych chwilach"
a Ty piszesz "ale na miejscu, u siebie nie mam możliwości." to nie za bardzo współgra.
ale opcja o której piszesz : "W każdym razie ja mogę odpalić i zrobić hamulce tak aby się poruszał (...)" - to też jakieś rozwiązanie.
Zdjęcia niedługo wrzucę, tylko trochę odkopię sprzęta. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-05-04, 06:55
|
|
|