|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
trabant na lawecie |
| Autor |
Wiadomość |
Bachur
Gość
|
Wysłany: 2010-03-09, 13:04
|
|
|
Witam postanowilem napisac ten temat bo mam nie lada zagwostke-temat chyba byl ale ...postanowilem odnowic i mam pare pytan mnie nurtujacych...
Mianowicie chcialem kupic trabanta-mam sporo km i generalnie jechac po niego z laweta...
i Tu pojawia sie problem i sprzeczne informacje.Wiem sporo osob tak jezdzi i ryzykuje bez prawa jazdy KAT B+E sprowadzajac auta itd...
Mnie chodzi o jedna rzecz -co do mas calkowitych ,nieszczesliwego DMC ,lawet 1-2 osiowych i z hamulcem lub bez
dla przykladu podam wartosci mojego auta ktore chce wykorzystac do ciagniecia lawety a na lawecie trabanta
z dowodu rej:(mercedes w210)
G-masa całkowita 1510kg
F2,F3-dopuszczalna masa calkowita pojazdu/zespołu pojazdów-2010kg/2010kg
O1,O2-maksymalna masa calkowita przyczepy z hamulcem/bez hamulca
pod spodem pzredstawiam link z oznaczeniami przyczep lawet:)
link
oraz link do forum gdzie rozmowa o tym
forum
http://img17.imageshack.u...czepanakatb.jpg
http://www.forum.v10.pl/d...,b,e,t3504.html
i teraz pytanie bo ja juz sie zaplatałem w tym wszystkim-moge wziąć lawete i jaka z jakimi oznaczeniami, z jakim DMC na ile osi i czy to wazne ile osi ma-z hamulcem czy bez zeby moc przewiezc piekne autko marki trabant 601 albo 1.1 na samym prawku B???
dzieki za odpowiedzi -mam nadzieje ze rozwieja one watpliwosci zarówno moje jak i innych trabanto-fanow ktorzy beda chcieli trabanta na lawecie powozic :) |
|
|
|
 |
Arek Mikuła (Miki)
Gość
|
Wysłany: 2010-03-09, 14:20
|
|
|
Krótko i na temat nie zagłębiając się, pisze to co mi wiadomo. Jeżeli przyczepa jedno osiowa, dwuosiowa, z amulcem najazdowym, lub bez nie przekracza 750kg DMC(masa przyczepy plus jej maksymalne obciążenie) to można jechać na kat.B. Pod warunkiem, że nasz pojazd, który będzie ciągnął taką przyczepkę do 750kg DMC, będzie miał na haku i w dowodzie rej.(Q.1 lub Q.2) wbity maksymalny ciężar ciągnionej przyczepy większy lub równy 750kg.
Jeżeli chcesz jechać po legalu to masz opcje:
1. załatw autolawete, lub busa skrzyniowego z najazdami.
2. poproś kogoś z prawkiem B+E, lub C+E i z autem, które ma na haku 1500kg, do tego wypożyczyć lawetę na 1500DMC, kup winietę dobową.
Jedziesz ze spokojną głową.
Nie zawsze kombinowanie jest tanie dla kieszeni.
to nie jest takie trudne(używanie słownika)
bo wypowiedź nie jest prawdziwa Q |
|
|
|
 |
kuba_krakow
Gość
|
Wysłany: 2010-03-09, 14:48
|
|
|
F2,F3-dopuszczalna masa calkowita pojazdu/zespołu pojazdów-2010kg/2010kg
z tego wynika, że w ogóle tym autem nie możesz nic ciągnąć... |
|
|
|
 |
Kosiek
Gość
|
Wysłany: 2010-03-09, 14:53
|
|
|
Bachur, po pierwsze chyba zwaliłeś linki, albo forum CT kiesko chodzi pod Safari.
Po drugie możliwość holowania niektórych przyczep daje już najpopularniejsza kategoria B. Pozwala ona na:
ciągnięcie przyczepy lekkiej, czyli takiej której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750kg. W tym przypadku nie ma znaczenia masa zestawu- biorąc pod uwagę ograniczenie ciężaru samochodu wynikające z kategorii prawa jazdy może więc ona osiągnąć 4250kg. Pozwala na to ratyfikowana przez Polskę Konwencja Wiedeńska o ruchu drogowym:]
ciągnięcie przyczepy której dopuszczalna masa całkowita jest niższa od masy własnej samochodu pod warunkiem, że dopuszczalna masa całkowita zestawu nie przekracza 3500kg.
Nie podałes wartości O1 i O2. Jesli wartośc O2 pozwala na lawetę o odpowiednim DMC. I Masa własna przyczepy i trabanta nie przekroczy O2. I całośc nie przekracza 3,5 tony to możesz jechać.
Poza tym w punkcie wynajmu jak nie bedziesz miał odpowiedniego prawka to ci nie wydadzą przyczepy:] W ich interesie jest dotrzymanie przepisów:P |
|
|
|
 |
Kosiek
Gość
|
Wysłany: 2010-03-09, 14:59
|
|
|
Kuba, faktycznie umknęło mi to F2 i F3
Bachur nie podałeś O1 i O2 bo nie masz tam nic wpisane? Jesli tak to masz kłpot. Jesli bardzo ci zalezy to leć na SKP i poproś o uzupełnienie danych (maja bazę danych tecnicznych ). Powinni wpisać adnotację, ale to sprawy nie załatwi, bo bedziesz musiał zrobić nowy dowód rejestracyjny w wydziale komunikacji:]
Wiec teraz kalkuluj czas, pieniądze i p[otrzebny czas. Co ci się bardziej opłaca. |
|
|
|
 |
Bachur
Gość
|
Wysłany: 2010-03-09, 17:11
|
|
|
tak gdzies ucieklo przepraszam-z linkami tez jest jakis problem ale pod spodem sa normalne wiec mozna kopiuj wklej zrobic :)
O1,O2-maksymalna masa calkowita przyczepy z hamulcem/bez hamulca -1900kg/750kg |
|
|
|
 |
Kosiek
Gość
|
Wysłany: 2010-03-09, 17:18
|
|
|
| Dziwne, jesli masz wpiasną masę przyczep to pole F3 powinno być puste...Wyjaśnij to w SKP :) |
|
|
|
 |
Arek Mikuła (Miki)
Gość
|
Wysłany: 2010-03-09, 18:42
|
|
|
| To teraz załatw tak jak pisałem kogoś z B+E LUB C+E, laweta plus winieta i jazda po traba:) |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2010-03-09, 19:40
|
|
|
Ja mam w dowodzie auta wpisane:
F1: 1840 kg
F2: 1840 kg
G: 1160 kg
O1: 1100 kg
O2: 580 kg
Wnioskuję tak:
skoro można wypożyczyć lawetę o dmc 1100 kg z hamulcem (Bogucki w Warszawie), sama laweta waży nie więcej niż 450 kg, czyli trampka załadować na nią można.
Moje auto może ciągnąć przyczepę z hamulcem do 1100 kg - czyli można połączyć z lawetą w zestaw. Sam samochód-holownik waży 1160 kg - czyli więcej niż dmc przyczepy.
Zestaw samochód (dmc 1840 kg) + laweta (dmc 1100 kg) waży razem 2940 kg, czyli mniej niż 3,5 tony.
Moim zdaniem można się czymś takim poruszać na prawo jazdy kat. B. Czy mam rację? |
|
|
|
 |
wnuq
Gość
|
Wysłany: 2010-03-09, 19:45
|
|
|
| zbychu masz racje |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2010-03-09, 21:12
|
|
|
| Cieszę się niezmiernie :) |
|
|
|
 |
Bachur
Gość
|
Wysłany: 2010-03-09, 21:48
|
|
|
czyli co na B mozna jechac?? czy nie mozna???
jakies Chochliki sie wkradly w pierwszy moj post ;/
z dowodu rej:(mercedes w210)
G-masa całkowita 1510kg
F1,F2-dopuszczalna masa calkowita pojazdu/zespołu pojazdów-2010kg/2010kg
O1,O2-maksymalna masa calkowita przyczepy z hamulcem/bez hamulca -1900kg/750kg
to jaka przyczepe jakie DMC przyczepy i co i jak zebym mogl jechac???
Bo widze ze ZBYSZEK cos rozkminil :)
pole F3 jest puste panie Kosiek -dzieki :) |
|
|
|
 |
Kosiek
Gość
|
Wysłany: 2010-03-10, 00:22
|
|
|
| taką która bedziędzie miałą ładowność na trabanta i DMC mniejsze niż G. |
|
|
|
 |
qbak
Gość
|
Wysłany: 2010-03-10, 11:47
|
|
|
Pamiętajcie, że w Polsce na prawo jazdy kat. B można jeździć zestawem do 3,5 tony (czyli auto 1500kg + laweta 1100kg podejdzie), ale już w Niemczech nie - tam na kat. B można ciągnąć tylko przyczepę lekką. Warto na to zwrócić uwagę.
Z drugiej strony, nie raz i nie dwa widziałem w DE taki obrazek:
VW Sharan (najczęściej PGN xxx) ciągnie lawetę, na której stoi drugi VW Sharan. Nie ma mowy o spełnianiu jakichkolwiek warunków formalnych ;) |
|
|
|
 |
trabiq14
Gość
|
Wysłany: 2010-03-11, 20:14
|
|
|
Pamiętajcie, że w Polsce na prawo jazdy kat. B można jeździć zestawem do 3,5 tony (czyli auto 1500kg + laweta 1100kg podejdzie)
Kat. B pozwala jechać pojazdem o DMC do 3500kg + przyczepa lekka (dmc do 750kg).
Paradoks:
bus DMC 3500kg + takowa przyczepa lekka dmc 750kg = 4250kg -> Kat B
auto osobowe (np. DMC 2000kg) + przyczepa dmc 800kg = 2800kg -> KAT B+E |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|