Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ekopaliwo vs Trabant
Autor Wiadomość
donkey
Gość
Wysłany: 2008-03-26, 20:07   

Właśnie w Wiadomościach było o takim wynalazku warzywnym :), ma to podobno 85 oktanów i ponoć można na tym zaoszczędzić całego złociszcza na litrze. Piszcie, co o tym sądzicie, może ktoś na tym już pomykał. Tak sobie myślę, że kiedyś przecież paliwo miało mniej oktanów niż obecnie...a nasze cuda techniki pamiętają te czasy, więc nie powinna im chyba zaszkodzić taka sałatka warzywna... w końcu trabant pojedzie na wszystkim :)

Z10m3k
Gość
Wysłany: 2008-03-26, 20:42   

Ja bym wolał do swojego lać 100 oktanowe :D
Niby kiedys byly takie benzyny jak"niebieska" mialy zblizona wartosc do tej co z tych "warzywnych" :P Ale ciekawe jak to w praktyce:)

Barył (motospec)
Gość
Wysłany: 2008-03-26, 21:44   

Nawet jeśli będe miał możliwość zatankowania to i tak tego nie wleje do baku.
Nie przemawia do mnie to że silnik może normalnie chodzić na jakiejś mieszance warzywnej lub zbożowej, bez uszkodzeń, spadku mocy itp.
Wole zapłacić więcej i lać normalną benzyne a nie jakiś wynalazek z buraków, po którym silnik będzie się mulił, prychał i kichał.
Czytałem gdzieś że normalny silnik na takiej sałatce traci sporo mocy i jest mułowaty, a o spadku prędkości max już nie wspomne.

Kędzior
Gość
Wysłany: 2008-03-26, 21:48   

ale to nie jest normalny silnik. Nie przekonasz sie dopóki nie nalejesz...

ZBuK
Gość
Wysłany: 2008-03-26, 22:31   

Nalać można wszystko - tylko potem albo wali frytkami a tutaj to chyba barszczem...

Wojtek
Gość
Wysłany: 2008-03-26, 22:48   

Pamiętam jak byłem małym chłopcem (takim bardzo małym) i z moim Tatą stałem w takiej bardzo długiej kolejce po paliwo i brakło przed nami żółtej i do malucha laliśmy niebieską bo już tylko taka była. Potem zawory dzwoniły ale "kornik" jakoś jechał. A dziś nad "Kochanym Trabim" się zastanawiacie czy na takim specyfiku pojedzie. A czy pamiętacie taki olej "LUX"? A taki jest zalecany do Trabanta i benzyna niebieska więc skoro instrukcja obsługi takie specyfiki zaleca to na takich powinniśmy jeździć.

Barył (motospec)
Gość
Wysłany: 2008-03-26, 22:59   

Instrukcja zaleca to co było dostępne w tamtych czasach.
Olej LUX jest świetny, nadal go stosuje do skrzyni biegów w komarach, rometach; do teleskopów w simsonach, wsk-ach. Ale nie do trampka.
A skoro dzisiaj mamy wybór między lepszym a gorszym, wybieram lepsze.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2008-03-27, 01:08   

Wody nalejcie! Ponoć Trabant świetnie na H2O jeździ! Byle nie święcona, bo zaczyna fochy diabeł stroić...

Eagle
Gość
Wysłany: 2008-03-27, 09:21   

powiem tak: mówcie sobie co chcecie ale jak miałem 601ke to lałem ukraińską benzyne(nie wiem co to było ale domyślam się że ich 76oktanów)i śmigał jak głupi, lepiej niż na polskiej, zalałem to samo za jakiś czas do skody 105tki to gasła i w ogóle nie chodziła na wolnych obrotach. Dwusów nie ma takich strasznych wymagań co do benzyny bo nie ma zaworów i innych zbędnych rzeczy ;p Może to oczywiście mieć jakieś skutki uboczne ale to już każdy musi sobie ocenić...

Wojtek
Gość
Wysłany: 2008-03-27, 11:41   

"A skoro dzisiaj mamy wybór między lepszym a gorszym, wybieram lepsze." Zgadzam się całkowicie. Chodziło mi o to że jeśli nasze Trabanty oryginalnie chodziły na "niebieskiej" która miała 78lub79 oktanów i nie było nawet takiego "super" oleju jak "Mixol" tylko był "LUX" który nie chciał mieszać z benzyną dlatego na stacjach były takie stalowe bańki do których wlewało się paliwo i olej i taką rączką na górze tej bańki mieszało się przez chwilę i dopiero wtedy wlewało się to do samochodu, to im już nic nie zaszkodzi. Te samochody wszystko przepalą.

Kozak
Gość
Wysłany: 2008-03-27, 15:27   

W ramach sprostowania. Wielu ludzi uważa że benzyna 98 jest lepsza od 95 a obie są lepsze od wszystkiego co ma mniej oktanów. Otóż nie jest to prawda.
Obecnie produkowane samochody z silnikami benzynowymi mają znacznie większy stopień sprężania od trabanta (7,5). Nawet jeżeli nalejemy "słabszej benzyny" nowoczesny samochód pojedzie tak samo ponieważ komputer na podstawie mapy zapłonu ustali takie parametry silnika aby wykorzystać w pełni jego możliwości. Do trabanta możemy lać co chcemy pod warunkiem że ustawimy odpowiednio zapłon i skład mieszanki na podstawie obserwacji. Przypominam wszystkim że trabanciki na elektroniku mają stały kąt wyprzedzenia zapłonu który o wiele bardziej szkodzi osiągom naszych silników niż paliwo które do nich lejemy. Często paliwo o niższej wartości oktanowej pozwala osiągnąć lepsze wyniki w silnikach starszej generacji ponieważ osiąga pełne parametry pracy przy niższym ciśnieniu i temperaturze.
Osobiście byłbym za stosowaniem takich warzywnych wynalazków jeżeli ich cena będzie rzeczywiście niższa. Można wtedy optymalnie wyregulować gaźniki nie przejmując się spalaniem rzędu 10l/100k a co z tym związane odpowiednie smarowanie. Odpowiednia mieszanka uchroni silnik przed przegrzewaniem i spalaniem stukowym o czym wielu z nas zapomina dążąc do jak najmniejszego spalania. Silnik dwusuwowy jest kompromisem doskonałym w swej prostocie którego nie można już oszukać. Pozdrawiam

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2008-03-27, 17:35   

Trabant i na rozpuszczalniku daje rade, to czego na warzywnym nie da :P Choc nie zalalbym tego do swiezo wyremontowanego silnika, jednak swoje padło dorzynam na czym sie da (drugi silnik wlasnie skladam)

Bross
Gość
Wysłany: 2008-03-27, 21:40   

podstawa do odpowiednia ilość oleju (mixole semisyntetyk husqwarna czy sotam lejecie ja eje to co wymieniłem w 1:40 ale niezapomnijcie 1go ważnego - zregenerowane wały karmicie olejem w składzie 1:30

ja tam specyfików lać niebede u mnie jest 1 specyfik paliwo shell + ól shell / orlen semisyntetyk (czerwony) / husqwarna.

zbyt wiele straciłem silników przez niewiem co albo tłok urwało albo wał sie rozpadł... dziekuje specyficznej zupce z sałatką warzywną. Adios

Stanowczo NIEBEDE LAŁ nawet jak by BYŁO Za FREi

mateuszedm
Gość
Wysłany: 2008-03-28, 16:39   

Oj widzę że znikoma tu wiedza o E85 ;) Liczba 85 w oznaczeniu nie jest liczbą oktanową paliwa tylko procentową zawartością etanolu, pozostałe 15% to benzyna. Jeżeli chodzi o liczbę oktanową E85 to ma około 105. Nikomu na pewno nie będzie to śmierdzieć frytkami, prędzej czystą albo inną finlandią :P

Bross
Gość
Wysłany: 2008-03-28, 18:38   

mowa o eko paliwie nie E85

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi