|
[601] regulacja zapłonu - gaźnik 2-9E (z dodatkową dyszą - p |
| Autor |
Wiadomość |
jasiujasiu1
Gość
|
Wysłany: 2011-03-27, 14:57
|
|
|
Serwus!
jak poprawnie regulować zapłon dla silnika z gaźnikiem 2-9E - z dodatkową dyszą powietrza?
Skurski pisze, że dla cyl.1 wyprzedzenie powinno wynosić 3,6...4,4mm a cyl.2 2,6...3,6mm. Dlaczego?
Na co wpływa ta różnica w wyprzedzeniu zapłonu?
Co tak na prawdę oznaczają znaki na kole pasowym i czy we wszystkich silnikach są nabite? Skurski pisze, że nie są.
Jak przeprowadzić regulacje przy pomocy lampy stroboskopowej lub kontrolki i znaków na kole przy takim gaźniku?
Obecnie w jednym Trabie z takim "innym" gaźnikiem ustawiłem zapłon przy pomocy lampy tak, że znaki się pokrywają (czyli równe wyprzedzenie dla obu cyl) i silnik chodzi równo, nie dzwoni, ma moc.
Drążyć dalej ten temat? |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2011-03-27, 15:13
|
|
|
oo dobre pytanie, czekam na mądrzejszego od siebie. A tak apropos jaki zapłon elektronik czy młoteczki ?
Ja zadam dodatkowe pytanie czy w przypadku ustawiania młoteczkowego za pomocą strobo warto jest odchylić ciężarki przyrządem czy tylko wkręcić go odpowiednio na obroty ? |
|
|
|
 |
jasiujasiu1
Gość
|
Wysłany: 2011-03-27, 15:27
|
|
|
ja mam młoteczki.
co od lampy, to ja, tak jak Skurski podaje, wkręcam silnik na obroty.
co do rozchylania - zaobserwowałem, że już niewielkie zwiększenie obrotów całkowicie rozchyla ciężarki i pozostają one rozchylone nawet na jałowym, jak silnik ma ustawione ze szybkie obroty jałowe. |
|
|
|
 |
jasiujasiu1
Gość
|
Wysłany: 2011-03-27, 15:38
|
|
|
dodam, że sprężynki wyglądają ok, a w palcach stosunkowo ciężko rozchylić ciężarki. widać taka już charakterystyka tego regulatora?
Zna ktoś wartości wyprzedzenia dla różnych prędkości? Było by widać przy jakich obrotach są całkowicie rozchylone. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-03-28, 01:31
|
|
|
Rozchyla się ciężarki tylko przy statycznym ustawianiu zapłonu (Czujnik, żaróweczka, kijek, śrubokręt, suwmiarka itp.), przy dynamicznym rozchylają się same. Poza tym jak w czasie obrotów rozchylić ciężarki? Przyrząd do rozchylania albo wybije zęby, urwie kilka palców, albo zrobi dziurę w nadkolu.
Co do wyprzedzenia zapłonu na poszczególnych cylindrach. - Lampa stroboskopowa powinna mieć regulację konta wyprzedzenia zapłonu i odpowiednio powinna być ustawiona do pierwszego i drugiego cylindra (znaki na kole pasowym powinny prawidłowo pokazywać punkt zapłonu). Ważne jest ustawienie wolnych obrotów podczas regulacji zapłonu. Silnik musi być rozgrzany, obroty równe, ssanie musi być wyłączone.
Pozdrawiam.
PS
Jak lampa nie ma regulacji punktu wyprzedzenia zapłonu to też nadaje się do ustawienia, ale w takim przypadku trzeba zrobić skalę wyprzedzenia zapłonu i przymocować ją do karteru. Punkty na kole pasowym pokarzą resztę. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-03-28, 04:19
|
|
|
*
Oczywiście powinno być - regulację kąta
za kare idę do konta ;) |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2011-03-28, 07:31
|
|
|
Czy masz jajer na myśli po prostu coś w rodzaju tarczy zegarowej z 360cioma punkcikami ? Mam oryginalną lampe strobo aka elektric właśnie do trabów i wartburgów ale bez ustawiania kąta.
Czyli jeśli lampa ma regulację kąta wyprzedzenia to po jego ustawieniu ustawiamy dalej normalnie tak aby znak się pokrywał z połówką ? |
|
|
|
 |
jasiujasiu1
Gość
|
Wysłany: 2011-03-28, 07:51
|
|
|
| tyle że my znamy wyprzedzenie w milimetrach przed GMP, a lampa ma wyprzedzenie w stopniach OWK. Pewnie można przeliczyć jedno na drugie, ale trzeba znać geometrie układu korbowego. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2011-03-28, 08:12
|
|
|
| kurka, dla mnie to już zaawansowana inżynieria... |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-03-28, 09:51
|
|
|
Czy masz jajer na myśli po prostu coś w rodzaju tarczy zegarowej z 360cioma punkcikami ?
-nie potrzeba aż całej tarczy, wystarczy wycinek. Powiedzmy 1/4 (to też zbyt wiele).
Wzory tarczy już dawno są opracowane. Nie potrzeba już liczyć.
Jak lampa ma regulację punktu wyprzedzenia zapłonu to po prostu opóźnia błysk i ustawia się na istniejące znaki.
Jeśli lampa nie ma regulacji to do dokładnego ustawienia jest potrzebna wcześniej wspomniana tarcza, a właściwie jej wycinek.
Tarczę łatwo zrobić bez skomplikowanych obliczeń.
Mocujemy do kartera blaszkę (powiedzmy aluminiową), bierzemy suwmiarkę i ustawiamy tłok w żądanej pozycji przed ZZ. Teraz robimy na kole pasowym i blaszce kreskę (tzn. dwie kreski jedna na tarczy, druga na kole, które muszą się pokrywać).
Kolejnym punktem zaznaczonym na tarczy będzie ZZ i już mamy ilość stopni między punktem gdzie powinien nastąpić zapłon, a górnym położeniem tłoka (ZZ)
Jak widać niektóre metody wcale nie wymagają skomplikowanych obliczeń.
Za moich edukacyjnych czasów taka metoda nazywała się "na żywca". Czy liczył, czy robił na żywca zawsze wyniki pokrywały się.
Pokrywały się dla tego, że wcześniej już ktoś wyliczył i opublikował.
Jak liczył to najstarsi nie wiedzą, może też na żywca?
Pozdrawiam.
PS
jeśli jest skomplikowane, lub niezbyt jasne to co wyżej napisałem, chętnie wyjaśnię |
|
|
|
 |
jasiujasiu1
Gość
|
Wysłany: 2011-03-28, 11:40
|
|
|
poczyniłem pewne szkice i znalazłem drugą metodę:
Wychodzi mi, że mając lampę z regulacją kąta, wystarczy nanieść na kole pasowym 2 znaki odpowiadające ZZ-om (GMP) dla 1 i 2 cylindra i pokrywające się z połówkami karteru.
Jeżeli długość korbowodu rzeczywiście wynosi 160mm (zaczerpnięte z forum CTT), to dla pierwszego cylindra lampę należy ustawić na wartość ok. 24,5 stopni, a dla drugiego na wartość ok. 21 stopni i obserwować nowe znaki i połówkę karteru.
Metoda inna, bo nie trzeba dodatkowej skali, ale trzeba mieć lampę z regulacją.
Czyli metodę pomiaru już mamy obcykaną, ale nadal pozostaje pytanie: po co?
Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
 |
jasiujasiu1
Gość
|
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2011-03-28, 11:57
|
|
|
| no dobrze ale jeśli mam na kole pasowym znaki to mogę założyć że wskazują one wyprzedzenie ustawione i zaznaczone już w fabryce tak ? Czyli wtedy nie potrzebuję tego liczyć tak ? po rozchyleniu ciężarków znak ma się pokrywać z połówką ? |
|
|
|
 |
jasiujasiu1
Gość
|
Wysłany: 2011-03-28, 12:06
|
|
|
| tak...ja właśnie tak jak napisałeś rozumiem ustawianie zapłonu na kontrolkę i znaki (i lampę w zasadzie też) dla silnika gdzie oba cylindry mają jednakowe wyprzedzenie - jak przypuszczam 4 mm przed GMP |
|
|
|
 |
|
|