|
[601] Problem hamulce |
| Autor |
Wiadomość |
Damian drazk Zgorzelec
Gość
|
Wysłany: 2011-03-15, 19:51
|
|
|
Witam
Chciałem wymienić cieknący cylinderek z przodu w moim Trabie i skończyło się na tym że wymieniłem całą zwrotnice na inną w lepszym stanie, ale nie o tym miałem pisać.
Po tym zabiegu zalałem układ starym płynem hamulcowym (miałem w garażu jakiś) odpowietrzyłem no i wszystko wyglądało ok pedał był twardy nie dochodził do końca itd.
Przy okazji sprawdziłem hamulce we wszystkich kołach i wszystko wygląda i pracuje na oko ok, ale dzisiaj chciałem wymienić płyn na nowy.
W tym celu odkręciłem odpowietrzniki w każdym kole i zacząłem pompować hamulcem. Po jakiś 2 naciśnięciach pedał zaczął chodzić miękko i wpadał do końca- pomyślałem chyba cały płyn już wyleciał..
Patrze do zbiorniczka a tam tyle ile było tyle jest.
Popatrzyłem na odpowietrzniki no niby widać że z każdego sikło i koniec.
Odkręciłem odpowietrznik ten na pompie i też nic nie pomogło.
Nie mam pojęcia co sie mogło stać, proszę Was o pomoc.
PozDDRawiam |
|
|
|
 |
Kumpelek
Gość
|
Wysłany: 2011-03-15, 20:17
|
|
|
| może w starym płynie byl syf? albo stary płyn nie byl starym płynem hamulcowym? |
|
|
|
 |
Damian drazk Zgorzelec
Gość
|
Wysłany: 2011-03-15, 20:27
|
|
|
Syfu nie było na 100%, płyn wydawał się być hamulcowym, konsystencja lekko tłustawa no i po zapachu jakoś też mi pasowało.
Co byś radził zrobić na pierwszy ogień?
Zalać nowy płyn i spróbować troche po pompować?
Nie wiem naprawde co sie stało, przecież nagle chyba pompa sie nie zepsuła... |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2011-03-15, 20:51
|
|
|
| A odkręciłeś korek jak spuszczałeś płyn? Wiem że pytanie głupie... Ale;) |
|
|
|
 |
Damian drazk Zgorzelec
Gość
|
Wysłany: 2011-03-15, 20:56
|
|
|
Jaki korek? Od zbiorniczka? :D
Pewnie że odkręciłem |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-03-15, 23:20
|
|
|
... jak odkręciłes wszystkie odpowietrzniki na raz to właśnie masz efekt swojego działania.
Trzeba było odkrecić najdalszy, wypompować płyn, zakrecić i kolejno odkręcać odpowietrzniki coraz bliżej pompy.
Można było odkręcić wszystkie i cierpliwie czekać aż płyn sam zleci.
Odpowietrzniki będą "mokre" bo jak pompujesz to raz wylewa płyn, a jak puszczasz pedał to zasysa powietrze i tak w kółko.
Odkręć odpowietrzniki, "wyciśnij" płyn z układu za pomocą sprężonego powietrza (specjalny korek na zbiorniczku wyrównawczym) zalej nowy płyn, odpowietrz i ciesz się nowymi hamulcami.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2011-03-16, 00:48
|
|
|
| Jest również metoda na pompę podciśnieniową aby wypompować stary płyn i po zalaniu świeżym nie odpowietrzać. Można przerobić zwykły korek (od malca pasuje idealnie) do podłączenia do sprężarki i delikatnie wpychać świeży płyn. Jak chcesz przepłukać układ z syfu to użyj denaturatu nic nie uszkodzi. |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2011-03-16, 00:49
|
|
|
| Sorki korek od malca pasuje do zbiornika w 1.1 |
|
|
|
 |
Damian drazk Zgorzelec
Gość
|
Wysłany: 2011-03-16, 18:55
|
|
|
No dziękuje za rade. Zrobie tak jak mówicie. Człowiek uczy się całe życie :)
Dzięki! |
|
|
|
 |
Mac-601
Gość
|
Wysłany: 2011-03-18, 23:06
|
|
|
"Po tym zabiegu zalałem układ starym płynem hamulcowym (miałem w garażu jakiś)"
"Syfu nie było na 100%, płyn wydawał się być hamulcowym, konsystencja lekko tłustawa no i po zapachu jakoś też mi pasowało."
Nóż się w kieszeni otwiera.. człowieku jeśli nie możesz wydać 9zł na płyn hamulcowy to odstaw samochód. Raz na jakiś czas nie ma żartów - tak się nie robi; trzeba być odpowiedzialnym.
Przepraszam za napastliwy ton ale nawet jeśli dla kogoś auto to taka większa zabawka to warto mieć świadomość że można tym zrobić komuś krzywdę. |
|
|
|
 |
Damian drazk Zgorzelec
Gość
|
Wysłany: 2011-03-19, 08:42
|
|
|
Trabant przez najbliższe pół roku nie ma szans wyjechać na drogi to jedno
Po drugo mieszkam na strasznym zad*iu i nie miałem czym akurat podjechać na cpn po płyn a układ musiałem sprawdzić bo w razie W miałem szybki dostęp do części od pewnego starszego Pana a jak wiadomo okazje uciekają :)
Z układu wszystko już wyciekło, na dniach zaleje nowym płynem także wszystko gra :)
Resztki z starego nawet jak są w układzie to wylatają przy odpowietrzaniu przecież.
;] |
|
|
|
 |
Damian drazk Zgorzelec
Gość
|
Wysłany: 2011-03-20, 10:19
|
|
|
Panowie zalałem nowy płyn ale pompa niechce zassać. Nie pomaga odpowietrzanie, przez całą noc płyn był zalany odpowietrzniki poodkręcane i nawet kropla nie zeszła ze zbiorniczka. Na początku odpowietrzania zeszło troche powietrza bo było słychać zarówno z pompy jak i z ostatniego koła, ale po 5 minutach już nie było słychać żeby powietrze schodziło a płynu nie ubyło nawet po 15 minutach odpowietrzania.
Gdzie teraz szukać usterki? |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2011-03-20, 15:56
|
|
|
Hamulce to nie zabawka!!!
Jak nie potrafisz to się za to nie zabieraj!!!
Wirtualnie nie będę hamulców odpowietrzał.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Damian drazk Zgorzelec
Gość
|
Wysłany: 2011-03-20, 16:46
|
|
|
Chciałem tylko zwrócić uwagę że odpowietrzałem hamulce w kilkunastu samochodach i mam o tym troche pojęcia aczkolwiek takich jaj jeszcze nie widziałem żeby odpowietrzać 15min bez rezultatu. Odpowietrzałem tak jak się powinno w kolejności zacząłem od pompy potem lewe tylne koło tylne prawe lewe przednie i prawe przednie.
A robiłe to tak że ojciec pompował 3 razy trzymał ja odkręcałem odpowietrznik potem zakręcałem ojciec znowu pompował , trzymał ja odkręcałem i tak w kółko.
A płynu nie zassało nic. |
|
|
|
 |
Damian drazk Zgorzelec
Gość
|
Wysłany: 2011-03-20, 17:20
|
|
|
Ciągle uważasz że to kwestia odpowietrzania?
Może jakąś inną metodą to robisz?
Ja zawsze robiłem tak jak wyżej napisałem i było dobrze ale może warto na coś szczególnego w Trampkowym układzie zwrócić uwage? |
|
|
|
 |
|
|