Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Problem hamulce
Autor Wiadomość
Damian drazk Zgorzelec
Gość
Wysłany: 2011-03-15, 19:51   

Witam
Chciałem wymienić cieknący cylinderek z przodu w moim Trabie i skończyło się na tym że wymieniłem całą zwrotnice na inną w lepszym stanie, ale nie o tym miałem pisać.
Po tym zabiegu zalałem układ starym płynem hamulcowym (miałem w garażu jakiś) odpowietrzyłem no i wszystko wyglądało ok pedał był twardy nie dochodził do końca itd.
Przy okazji sprawdziłem hamulce we wszystkich kołach i wszystko wygląda i pracuje na oko ok, ale dzisiaj chciałem wymienić płyn na nowy.
W tym celu odkręciłem odpowietrzniki w każdym kole i zacząłem pompować hamulcem. Po jakiś 2 naciśnięciach pedał zaczął chodzić miękko i wpadał do końca- pomyślałem chyba cały płyn już wyleciał..
Patrze do zbiorniczka a tam tyle ile było tyle jest.
Popatrzyłem na odpowietrzniki no niby widać że z każdego sikło i koniec.
Odkręciłem odpowietrznik ten na pompie i też nic nie pomogło.
Nie mam pojęcia co sie mogło stać, proszę Was o pomoc.
PozDDRawiam

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2011-03-15, 20:17   

może w starym płynie byl syf? albo stary płyn nie byl starym płynem hamulcowym?

Damian drazk Zgorzelec
Gość
Wysłany: 2011-03-15, 20:27   

Syfu nie było na 100%, płyn wydawał się być hamulcowym, konsystencja lekko tłustawa no i po zapachu jakoś też mi pasowało.
Co byś radził zrobić na pierwszy ogień?
Zalać nowy płyn i spróbować troche po pompować?
Nie wiem naprawde co sie stało, przecież nagle chyba pompa sie nie zepsuła...

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2011-03-15, 20:51   

A odkręciłeś korek jak spuszczałeś płyn? Wiem że pytanie głupie... Ale;)

Damian drazk Zgorzelec
Gość
Wysłany: 2011-03-15, 20:56   

Jaki korek? Od zbiorniczka? :D
Pewnie że odkręciłem

JaJer
Gość
Wysłany: 2011-03-15, 23:20   

... jak odkręciłes wszystkie odpowietrzniki na raz to właśnie masz efekt swojego działania.
Trzeba było odkrecić najdalszy, wypompować płyn, zakrecić i kolejno odkręcać odpowietrzniki coraz bliżej pompy.
Można było odkręcić wszystkie i cierpliwie czekać aż płyn sam zleci.
Odpowietrzniki będą "mokre" bo jak pompujesz to raz wylewa płyn, a jak puszczasz pedał to zasysa powietrze i tak w kółko.
Odkręć odpowietrzniki, "wyciśnij" płyn z układu za pomocą sprężonego powietrza (specjalny korek na zbiorniczku wyrównawczym) zalej nowy płyn, odpowietrz i ciesz się nowymi hamulcami.
Pozdrawiam.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-03-16, 00:48   

Jest również metoda na pompę podciśnieniową aby wypompować stary płyn i po zalaniu świeżym nie odpowietrzać. Można przerobić zwykły korek (od malca pasuje idealnie) do podłączenia do sprężarki i delikatnie wpychać świeży płyn. Jak chcesz przepłukać układ z syfu to użyj denaturatu nic nie uszkodzi.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2011-03-16, 00:49   

Sorki korek od malca pasuje do zbiornika w 1.1

Damian drazk Zgorzelec
Gość
Wysłany: 2011-03-16, 18:55   

No dziękuje za rade. Zrobie tak jak mówicie. Człowiek uczy się całe życie :)
Dzięki!

Mac-601
Gość
Wysłany: 2011-03-18, 23:06   

"Po tym zabiegu zalałem układ starym płynem hamulcowym (miałem w garażu jakiś)"
"Syfu nie było na 100%, płyn wydawał się być hamulcowym, konsystencja lekko tłustawa no i po zapachu jakoś też mi pasowało."

Nóż się w kieszeni otwiera.. człowieku jeśli nie możesz wydać 9zł na płyn hamulcowy to odstaw samochód. Raz na jakiś czas nie ma żartów - tak się nie robi; trzeba być odpowiedzialnym.

Przepraszam za napastliwy ton ale nawet jeśli dla kogoś auto to taka większa zabawka to warto mieć świadomość że można tym zrobić komuś krzywdę.

Damian drazk Zgorzelec
Gość
Wysłany: 2011-03-19, 08:42   

Trabant przez najbliższe pół roku nie ma szans wyjechać na drogi to jedno
Po drugo mieszkam na strasznym zad*iu i nie miałem czym akurat podjechać na cpn po płyn a układ musiałem sprawdzić bo w razie W miałem szybki dostęp do części od pewnego starszego Pana a jak wiadomo okazje uciekają :)
Z układu wszystko już wyciekło, na dniach zaleje nowym płynem także wszystko gra :)
Resztki z starego nawet jak są w układzie to wylatają przy odpowietrzaniu przecież.
;]

Damian drazk Zgorzelec
Gość
Wysłany: 2011-03-20, 10:19   

Panowie zalałem nowy płyn ale pompa niechce zassać. Nie pomaga odpowietrzanie, przez całą noc płyn był zalany odpowietrzniki poodkręcane i nawet kropla nie zeszła ze zbiorniczka. Na początku odpowietrzania zeszło troche powietrza bo było słychać zarówno z pompy jak i z ostatniego koła, ale po 5 minutach już nie było słychać żeby powietrze schodziło a płynu nie ubyło nawet po 15 minutach odpowietrzania.
Gdzie teraz szukać usterki?

JaJer
Gość
Wysłany: 2011-03-20, 15:56   

Hamulce to nie zabawka!!!
Jak nie potrafisz to się za to nie zabieraj!!!
Wirtualnie nie będę hamulców odpowietrzał.
Pozdrawiam.

Damian drazk Zgorzelec
Gość
Wysłany: 2011-03-20, 16:46   

Chciałem tylko zwrócić uwagę że odpowietrzałem hamulce w kilkunastu samochodach i mam o tym troche pojęcia aczkolwiek takich jaj jeszcze nie widziałem żeby odpowietrzać 15min bez rezultatu. Odpowietrzałem tak jak się powinno w kolejności zacząłem od pompy potem lewe tylne koło tylne prawe lewe przednie i prawe przednie.
A robiłe to tak że ojciec pompował 3 razy trzymał ja odkręcałem odpowietrznik potem zakręcałem ojciec znowu pompował , trzymał ja odkręcałem i tak w kółko.
A płynu nie zassało nic.

Damian drazk Zgorzelec
Gość
Wysłany: 2011-03-20, 17:20   

Ciągle uważasz że to kwestia odpowietrzania?
Może jakąś inną metodą to robisz?
Ja zawsze robiłem tak jak wyżej napisałem i było dobrze ale może warto na coś szczególnego w Trampkowym układzie zwrócić uwage?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi