Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Dłuższe szpilki 1.1 >> Help!
Autor Wiadomość
Luke
Gość
Wysłany: 2011-03-07, 20:23   

Zakupiłem jakiś czas temu felgi 4x98 Fiatowskie. Oczywiście szpilki w Trabancie są zbyt krótkie. Przestudiowałem już stare tematy na forum i doszedłem do tego że te które zamówię powinny być takie(nie znam się):
-średnica radełka 14,2 mm
-gwint M12 x1,5 (tak wyczytałem)

1. Jeśli ktoś ma dobre informacje to może mógłby to potwierdzić.
Czy te informacje wystarczą tokarzowi? Czy jeszcze czegoś brakuje?

2. Mam też wątpliwości co do długości jaką powinna mieć szpilka. Po założeniu koła na piastę brakuje mi tyle co szerokość nakrętki. Szpilka kończy się równo z felgą ani nie wystaje ani nie jest w niej schowana. Nie znam długości oryginalnej szpilki w Trabancie, ile powinna mieć moja? Na forum wyczytałem informacje 52mm i 60mm. Może tu też mi ktoś pomoże? :)

3. Czy nowe szpilki = nowe nakrętki czy mogą być te stare z Trabanta?

4. Czy zna ktoś przybliżony koszt szpilki(i ew. nakrętki jeśli trzeba)?

Uwagi mile widziane. Z góry dzięki za rady i podpowiedzi.

Chany
Gość
Wysłany: 2011-03-07, 20:34   

Szpilki z Wartburga dają radę w 100%, dostaniesz w sklepie z częściami do Wartburga, obejdzie się bez tokarza. I nakrętki pozostaną te same. Koszt 6zł za sztukę.

papieju
Gość
Wysłany: 2011-03-07, 20:50   

Ile tego potrzebujesz? I jaką długość potrzeba? Szabruję 1.3 na graty i być może miałbym tego trochę.

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2011-03-07, 21:01   

szpilki do osobowych mitsubishi prawdopodobnie spełnią Twoje oczekiwania, a nakrętka nie będzie na samej końcówce gwintu.

Bachur
Gość
Wysłany: 2011-03-07, 22:33   

szpilki do wartburga to lipa straszna jest niestety ;// szpilki od toyoty dlugie z gwintem do nakretek -nie pamietam jakich ale Dominik vr6 powinien pamietac i po prostu trzeba uciac na wymiar -koszt 12 zl za sztuke ;/ ale twarde

wartburgowych sie wystrzegajcie -miekkie i za krotkie niestety do alufelg

Hajs
Gość
Wysłany: 2011-03-08, 00:01   

Czy może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego sklep Motirex wprowadza ludzi w błąd, podając na swojej stronie, że szpilka Trabant 1.1 ma 28mm a ta z Wartburga 1.3 40mm? Tak naprawdę Wartburgowa jest tylko 5mm dłuższa. Ciekawe jak on to mierzył. Pewnie wielu się już na to nabrało, uważajcie.

Luke
Gość
Wysłany: 2011-03-08, 10:02   

Jeśli jest prawdą że Wartburgowskie są tylko 5mm dłuższe to niestety za mało dla mojej felgi. Jeśli są za miękkie to tym bardziej, tu nie można oszczędzać na materiale.

Hajs, Kuchar:
-szkoda że nie pamiętacie z jakiego modelu (domyślam się że parametry powinny być identyczne, jak to co wpisałem w swoim poście - popytam w sklepach zatem):P

Papieju:
-potrzebny jest komplet, co do długości ciężko powiedzieć ale przynajmniej 50mm (jeśli oryginał ma 28mm, jak to napisał Hajs w poście wyżej)

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2011-03-08, 10:40   

szpilki od mitsubishi mają radełko pasujące do piast trabanta, szukaj w sklepach z akcesoriami tuningowymi typu pierścienie dystansujące, szpilki, nakrętki. Kiedyś sprawdzałem i były dostępne różne długości w cenach 10-12 zł/szt., więc nie tak drogo zważywszy na fakt, że rzecz dotyczy bardzo istotnego elementu mającego wpływ na bezpieczeństwo.
Pozdro
kuchar

Chany
Gość
Wysłany: 2011-03-08, 16:03   

wartburgowych sie wystrzegajcie -miekkie i za krotkie niestety do alufelg
Do moich alufelg Borbet nie są ani odrobinę za krótkie, ani za miękkkie, mam założone od 2 lat i nic się niedobrego nie dzieje;)

danolles
Gość
Wysłany: 2011-03-08, 18:26   

Ja dałem szpilki od nissana primery i nakrętki dedykowane do alu w nissanie. Płaciłem po jakieś 10 + 2 za nakrętkę, ale za to miały o ile dobrze pamiętam 50lub55 mm długości, także nakrętka trzyma na całym gwintem.
Najlepiej jak wieźmiesz ze sobą szpilkę od traba i zmierzysz suw-miarką średnicę radełka szpilki tak żeby w bębnię i piaście siedziała bez luzu.

Galant - YuLaS
Gość
Wysłany: 2011-03-08, 22:17   

Ja zrobiłem tak:
-przetoczyłem śruby klasa 10,9 - M14 na gwint 12 w ten sposób pasowały w otwory w bębnie
- nakrętki do felg aluminiowych powinny być stożkowe (ale trabantowe nie odkręcały się)

szkielu
Gość
Wysłany: 2011-03-11, 17:28   

Ja po doświadczeniach z dorabianiem szpilek przez tokarza dałem sobie spokój - wole krótkie szpilki niż łamiące się :) wbrew pozorom dotoczenie dobrej szpilki nie jest takie łatwe.

Bachur
Gość
Wysłany: 2011-03-11, 18:28   

nie ma co toczyc i dorabiac twarda szpilke od toyoty albo mitsubishi i uciac troche i tyle-w sumie to i tak pewnie gniazda w wiekszosci autek wyrobione wiec trzeba do piasty i do bebna przyspawac troszke :)

ale "oryginalne" wartburga shit jest teraz :)

Hajs
Gość
Wysłany: 2011-03-11, 21:18   

Gniazda szpilek napewno nie są u nikogo wyrobione, oryginalne szpile wbite są mocno, zawsze są dociągniete i sie nie poruszają. Nawet ładny ocynk w środku jest.
Szpilki Toyota/Mitsubishi są PRAWIE ok, bowiem mają radełko 14mm, a w Trabie jest 14,2. Będą za luźne. Ale jest na to sposób, trzeba wbić je przez aluminiową blachę, np z puszki, wtedy mocno się osadzają. Samo przyspawanie bez ciasnego wbicia nic nie da.

Hajs
Gość
Wysłany: 2011-03-11, 21:24   

Jeszcze jedno: Są też szpilki od Nissana/Subaru z radełkiem 14,3mm lecz nie wiem czy uda się je łatwo wbić, skoro już oryginalne ciasno wchodzą.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi